REZULTATI 8. NATJEČAJA “HAIKU KRUGOVI”

Na 8. po redu natječaj „Haiku krugova“ odazvalo se ukupno 52 autora iz Hrvatske i regije. Tema natječaja za mjesec prosinac je bila zadana temom – novi početci. Uredništvo u sastavu: Sanela Pliško haiku pjesnikinja iz Pule, Dejan Pavlinović haiku pjesnik iz Pule i Goran Gatalica haiku pjesnik i književnik iz Zagreba jednoglasno je odlučio dodijeiti tri nagrade najboljim haiku radovima kako slijedi:


Prva nagrada

Aljoša Vuković, Šibenik, Hrvatska

Silvestarska noć –

nedovoljno zvijezda

za sve nove želje

Obraloženje: Koliko ljudi, toliko i ćudi, a još više želja i snova. Zemlju danas nastanjuje gotovo osam milijardi duša, a svaka u svoje vrijeme i na svoj način izražava vlastite želje, potrebe, žudnje, težnje i čežnje. Upravo su zvijezde i zvijezde padalice nezaobilazan lajtmotiv kojim se aludira na nadu te mogućnost ostvarivanja naših želja. Autor ovog pobjedničkog haikua s jedne strane ironično sugerira na nemogućnost i znanstvenu neutemeljenost istog, no opet, obzirom na prirodnu ograničenost i manjkavost te površnost ljudskog bića, otvara mogućnost spoznavanja misterija života i prihvaćanja nepojmljivog. Ima li više zvijezda ili izraženih želja pitanje je sad. U kontekstu današnjeg svijeta gdje, kroz vlastite brbljarije i društveno-medijsku zbrku i manipulaciju, otuđenost, zatvorenost, sebičnost i strah dolaze do izražaja, tada zasigurno ovakvom svijetu nedostaje pokoja sjajna zvijezda više. Stoga je prijelaz iz stare u novu godinu prilika za svojevrsni duhovno-sistemski ”reset” i povod promišljanju o učinjenom i neučinjenom u protekloj godini te trenutak za čvrste odluke, nove želje i svjež početak. I tako opet dok zemlja ne završi svoj krug oko sunca.


Druga nagrada

Mihovila Čeperić-Biljan, Rijeka, Hrvatska

bolnički park

pod maskama slušamo

nečiji prvi plač

Obraloženje: Haiku autorice Mihovile Čeperić-Biljan upečatljivo dočarava atmosferu nade u vremenu kada pandemija koronavirusa hara svijetom i kada uzima pod svoje, u okrilje smrti, mnoge ljudske živote, ali i mijenja iz temelja tijekove života suvremenog čovjeka. U bolničkom parku haiku pjesnikinja osluškuje zvukove koji dopiru iz rodilišta dok možda u isto vrijeme osjeća duboku zabrinutost zbog vlastita zdravlja ili zdravlja njezine bliske osobe. Zvukom “nečijeg prvog plača” u trećoj liniji haiku pjesme autorica svijetu nudi nadu i optimizam. Mislim da je to najbolje moguće rješenje koje se pronalazi u vremenu nikad izraženijih depresija, otuđenosti, jedne vrlo traumatične i poljuljane slike stvarnosti. Haiku poezija se kulturno opire takvoj slici svijeta i još nas više vraća našoj iskonskoj potrebi za životom u skladu s prirodom i njezinim počelima. Misim da je autorica Mihovila Čeperić-Biljan poentirala jedom vrlo zrelom i promišljenom haiku pjesmom koja djeluje kao „optimistični melem“ za dušu čitatelja.


Treća nagrada

Slobodan Pupovac, Zagreb, Hrvatska

umirovljenje

u prodavaonici

biram gitaru

Obrazloženje: Vrijeme. Ponekad nam se čini, slažući prioritete, da ponajprije odgađamo vlastite kako bi udovoljili drugima. Posao, obitelj i posljedične obveze, počesto ne ostavljaju dovoljno prostora/vremena, kako bi se posvetili sebi, hobijima ili odmoru. Takav pristup odgađanja čini se najbenevolentnijim odricanjem, iako negdje u zakutku podsvijesti, uvijek je prisutna nerealizirana potreba. Dogodit će se da odgoda  proleti u danima, godinama pa čak i desetljećima. U ovoj maloj pjesmi sažet je cijeli radni vijek, tinjajuća želja koja se ostvaruje nakon dekada staža, u obliku nagrade koja nije ograničena; što je vidljivo iz riječi „biram“. Naposljetku, želja za izražavanjem, bila pismena, pokretna ili glazbena, izraz je osobnosti koja ne nestaje s godinama. Dugogodišnji homo faber ustupa mjesto ludensu.

Napomena: Nagrađenim autorima će e-diplome biti poslane na njihove mail adrese, a također u ime organizatora autori će na kućne adrese primiti knjige kao dar.

Uredništvo:
Sanela Pliško, Pula
Dejan Pavlinović, Pula,
Goran Gatalica, Zagreb

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here