Ovdje nastavljamo naše istraživanje suhog korita Rječine. Ne duže od kilometar i pol ali vrlo teško prohodne. Veliko kamenje, često i vrlo sklisko, ne dozvoljava brzo kretanje. Moj vodič Josip Šupak, Paščan koji poznaje korito od malih nogu vodi me prema bivšim tvornicama, prema Koporovu. Uz samu Rječinu prolazi i Šetnica uz Rječinu te se na nekim mjestima može vrlo lako popeti do nje ali mi nastavljamo koritom. Šetnicu ostavljamo za neku drugu priču.

Josip Šupak u koritu Rječine

Uz razgovor o potencijalu i zapuštenosti ovog područja prošli smo Koreine krećući se prema Koporovu. Puno je srušenih stabala koja su popadala uslijed bure prije desetak godina ali i zbog ispranog korijenja  stabala. Već smo čuli da malo tko misli na Rječinu ali Josip se pita tko bi i kako održavao ovo područje a da se to ne čini volonterski jer lako je investirati i nešto napraviti, ali od šetnice pa do okoliša, sve to treba konstantno čistiti i održavati.

Brana - Koporovo

Polako dolazimo i do prve brane koja je smirivala vodu i tu se nalaze ostatci prvih postrojenja. Danas ih zovemo mlinovi, ali to nije bila njihova jedina funkcija. Voda je u vrijeme kada su nastala četrdesetih godina 19. stoljeća bila motor za sva ta postrojenja, zato se i kaže da su to mlinovi jer se sve pokretalo preko vodeničkog kola.

Josip zna da je jedna od tvornica bila takozvana kosturnica. U to vrijeme nije bilo plastike pa su se razni predmeti i dijelovi predmeta koji se danas izrađuju od plastike tada izrađivali od kosti. Koliko je ovdje bilo tvornica i što se sve proizvodilo ne znamo, ali možda nas ovo putovanje Rječinom dovede do novih saznanja o davnim vremenima.

Badanj - Rječina

Došli smo i do samog Badnja, najužeg dijela kanjona Rječine ali za razliku od prošli put kada su nas do tog mjesta vodili Damir Kamenar i Dajna Jogan Linić, ovog puta smo došli s gornje strane. Iznad kanjona nalaze se obrisi impozantne ruševine za koju nam Josip nije znao reći što je tu bilo, ali smo se popeli i do nje da vidimo kako kanjon izgleda odozgo.

Tu je kraj našoj šetnji Rječinom. Krenuli smo istim putom natrag a vratit ćemo se ponovo ovamo, ali možda nekim drugim putem. Jer i isti put novim dolaskom pruža neki novi doživljaj.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here