DAVOR MANDIĆ NA TRIBINI OCD

Okupljena je publika kroz pitanja i komentare pokazala veliki interes za ovu temu, a organizatori su izrazili zadovoljstvo i što je jedan razred iz Gimnazije Eugena Kumičića Opatija organizirano došao ovo događanje. Najavi su organizaciji novih događanja do kraja godine, kako u Opatiji, tako i u Lovranu.

OCD U KAVANI CONTINENTAL

Opatija – Uz brojna druga događanja, prošlog je tjedna u Kavani Continental održana druga ovogodišnja panel-diskusija u sklopu projekta popularizacije znanosti Opatija Coffeehouse Debates, u organizaciji Udruge “Kulturni front”, Filozofskog fakulteta u Rijeci i Amadria park hotela. Nakon više predavanja i diskusija usmjerenih na teme vezane uz pandemiju i ulogu stručnjaka u odlučivanju, organizatori su odlučili privremeno promijeniti fokus tako da je u središte pažnje došla književnost, odnosno točnije uloga pisaca u suvremenom društvu.

                Pisanje kao napor nakon klasičnog dnevnog napora

Kako bi okupljenim sudionicima i publici što bolje približili ovu važnu temu, organizatori su pozvali vrhunske paneliste koji, osim što i sami pišu, rade i druge važne poslove, od znanstvenog rada i predavanja na sveučilištima do novinarskog rada ili rada u vođenju strukovnih i umjetničkih organizacija. Panelisti su tako bili Evelina Rudan, profesorica s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, književnica i dobitnica brojnih nagrada, Davor Mandić, istaknuti književnik i novinar Novog lista koji se bavi kulturom i umjetnošću, te Davor Grgurić, književnik, radijski novinar i predsjednik riječkog ogranka Društva hrvatskih književnika.

          Položaj pisca u društvu

U razgovoru s piscima pod moderatorstvom docentice Iris Vidmar Jovanović bilo je riječi o položaju pisaca u društvu, od egzistencijalnog pitanja s obzirom na kulturu čitanja i tržišno pozicioniranje knjiga u Hrvatskoj, preko umjetničkog aspekta samog kreativnog rada, pa sve do društvene svrhe književnog stvaralaštva i razvoja čitateljskih navika.

Pisanje kao stvaranje novih svjetova

Davor Mandić ustvrdio je kako je poznato da danas pisci u Hrvatskoj ne mogu živjeti od kreativnog pisanja, stoga za bavljenje umjetnošću moraju odvojiti slobodno vrijeme, zbog čega književnost na ovim prostorima nastaje kao svojevrstan “napor nakon klasičnog dnevnog napora”, ali je i istaknuo kako to autorima pruža i značajnu dozu slobode jer svoje umjetničko stvaralaštvo ne moraju podvrgavati egzistencijalnim zadanostima svakodnevice. Na upit o tome što književnike potiče na pisanje, Evelina Rudan naglasila je kako njezino kreativno stvaralaštvo motivira želja za stvaranjem novih svjetova i svojevrsno metafizičko ispunjenje koje osjeća kada se takav svijet u svojoj konačnoj fazi ocrta pred njom samom kao prvom čitateljicom. Davor Grgurić potaknuo je mladu publiku na pisanje, ali i čitanje, te objasnio važnost umrežavanja književnika radi podizanja vidljivosti njihovog rada.

Cijela je panel-diskusija prenošena uživo putem live streaminga, te ju je moguće pogledati u nastavku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here