UTJECAJ IZVORA I VODOTOKOVA NA RAZVOJ RIJEKE

Benčić

Rijeka – U suradnji s Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja u kvartu “Benčić” (Dječja kuća) u ponedjeljak 13. 12. u 18 sati Gradska knjižnica Rijeka organizira predavanje “Utjecaj izvora i vodotokova na povijesni i urbanistički razvoj Rijeke i bliže okolice od prapovijesnih početaka do 19. stoljeća” koje će održati Ranko Starac, kustos Arheološkog odjela PPMHP-Rijeka. Mjesto održavanja nije slučajno – upravo tu je Riječanima nakon više desetljeća vidljiv tok jednog od potoka koji teku ispod bivše tvornice te se uređuju kao dio zelene javne površine.

Rezervacije mjesta su obvezne i primaju se na mail prijave.programi@gkri.hr. Za ulazak u prostore javnih ustanova potrebne su COVID potvrde ili srodni važeći dokumenti propisani mjerama.

Predavanje započinje pogledom na najstarije vedute šireg područja središta grada Rijeke s posebnim naglaskom na vodotokove između Martinšćice i Mlake. Predstavit će se transformacija priobalnog krajolika nasipavanjem obale i širenje grada prema moru. Prikazat će se neki primjeri poznatih riječkih izvora i perila danas skrivenih pod asfaltom, regulacije bujičnih vodotokova i potoka koje su utjecale na izgled riječkog Starog grada od antike do industrijske ere. Poseban naglasak bit će na oskudnim tragovima arheološke i kulturne baštine oko Škurinjskog potoka i njegovog izvora ispod Vele Straže. Na kraju se predstavljaju različiti primjeri odnosa pretpovijesnih, antičkih i srednjovjekovnih lokaliteta u odnosu tijek i položaj izvora pitke vode u široj okolici grada Rijeke, Vinodolu i otoku Krku.
Susret se odvija u sklopu ciklusa “OK knjižnica, OK zajednica” Gradske knjižnice Rijeka posvećenog pitanjima otpornosti zajednice i pojedinca s temama iz područja zelene paradigme, održivog razvoja, budućnosti, urbanizma, tehnologije… Provodi se u suradnji s American Cornerom Rijeka te je dio promišljanja buduće uloge knjižnice.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here