IVO ANDRIĆ – OTKRIVENA SPOMEN PLOČA U MOŠĆENIČKOJ DRAGI

Ivo Andrić

Mošćenička Draga – Prije šezdeset godina, 10.12.1961. godine Ivo Andrić je u Stockholmu primio Nobelovu nagradu za književnost pa je tim povodom na plaži Sipar otkrivena spomen ploča u čast književniku koji je od 1956. do 1959. godine ljeta provodio u tamošnjim vilama.

Uz načelnika općine Riccarda Staraja, svečanosti je nazočila i inicijatorica projekta Višnja Višnjić Karković, a kako je prilikom otkrivanja istaknuto, Mošćenička Draga je u to vrijeme bila ljetovalište intelektualaca u čijem je društvu uživao i Andrić.

– Mošćenička Draga je destinacija koja baštini svoju povijest i uspješno je pretvara u turistički proizvod, ovaj projekt namjeravamo nastaviti. U planu je da svake godine na Šetalištu 25. travnja otkrijemo spomen ploču posvećenu poznatim ljudima koji su dolazili, boravili i stvarali u Dragi, ali svakako ćemo se koncentrirati i na regionalni, lokalni element. Neka nam ove spomen-ploče »osvijetle« ovu našu šetnicu, naš lungomare koji je naša atrakcijska osnova, poručio je Riccardo Staraj, načelnik Općine Mošćeničke Drage, dodavši da su izvođači radova Eurograniti, a dizajner spomen-ploče Sanjin Kunić.

Foto: TZ Mošćenička Draga

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here