KVARNER U KRATKOM 2: PREDSTAVLJANJE KRATKIH FILMOVA SNIMLJENIH U PRIMORSKO-GORANSKOJ ŽUPANIJI

Uz program Kvarner u kratkom 2 Kvarnerska filmska komisija predstavlja četiri kratkometražna filma snimljena na području Primorsko-goranske županije te organizira dva radionička programa kojima se nastoji mladima iz naše županije otvoriti prostor za učenje i rad u svijetu filmske industrije. Ulaz na sve programe je slobodan.

Kvarnerska filmska komisija organizira drugo izdanje programa Kvarner u kratkom u sklopu kojeg će se, 9. prosinca u 19 sati, u Art-kinu prikazati četiri domaća kratkometražna filma snimljena u Primorsko-goranskoj županiji, uz razgovor s autorima filmova. Na repertoaru su Hortikultura Silve Ćapin, Martin Torpedo Tonija Jelenića, Oblaci su daleko Gorana Nježića i Matije Tomića te U šumi Sare Grgurić.

Uz popratni radionički program, ovim projektom Kvarnerska filmska komisija želi učiniti svoj rad vidljiv široj javnosti, predstaviti produkcije snimljene na našem području, ali i otvoriti prostor za učenje i rad mladih. Ulaz na program je slobodan.

O filmovima

Silva Ćapin

S filmom Hortikultura redateljica Silva Ćapin, čiji je film Njemački inat prikazan na prošlogodišnjem izdanju Kvarnera u kratkom, i ovog puta uz priču s ljetovanja na sjevernom Jadranu humoristično detektira ljudsku sebičnost, taštinu i malograđanštinu. Hortikultura je premijerno prikazana u sklopu programa Kockice ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala.

 

Toni Jelinić

Martin Torpedo kratkometražni je dokumentarac Riječanina Tonija Jelenića, o starcu Martinu bez doma koji je svoje mjesto pod suncem pronašao u lučici bivše tvornice Torpedo. Film je nastao u sklopu Nove škole dokumentarnog filma u organizaciji Filmaktiva, a na ovogodišnjem Liburnia Film Festivalu osvojio je nagradu za najbolji regionalni film.

Kratkometražna intimna drama Oblaci su daleko Gorana Nježića i Matije Tomića, prikazana u sklopu programa ovogodišnjeg Lima Alterna Film Festivala u Peruu, priča je o danu djevojke koja je ostala bez svoje mladosti, a u želji da konačno dođe u doticaj sama sa sobom, nalazi se u snažnoj moralnoj dilemi.

Igrani film riječke redateljice Sare Grgurić U šumi, snimljen na 16mm vrpci u obiteljskoj kući u Gorskom kotaru usred lockdowna, postigao je izuzetan uspjeh na brojnim inozemnim i domaćim filmskim festivalima od kojih se ističu nagrada s Međunarodnog filmskog festivala u San Sebástianu za najbolji studentski film, Zlatna kolica za najbolji kratkometražni film na Zagreb Film Festivalu te nagrada za najbolji igrani film na riječkom Međunarodnom studentskom filmskom festivalu STIFF.


Radionice o filmskoj produkciji

Uz filmski program, Kvarner u kratkom 2 donosi i dvije radionice na temu profesije filmskog producenta i organizatora lokacija (location manager) kojima se nastoji mladima iz naše županije otvoriti prostor za učenje i rad u svijetu filmske industrije.

Upoznaj filmsku profesiju: Producent, online radionica producentice Tine Tišljar, koja će se održati 8. prosinca od 10 do 14 sati putem Zoom platforme, donosi elementarno upoznavanje polaznika s profesijom filmskog producenta, s posebnim naglaskom na profesionalno bavljenje filmskom produkcijom u Hrvatskoj, kao i s lokalnim audiovizualnim sustavom u okviru kojeg nezavisni producent djeluje i stvara.

U sklopu druge radionice, Upoznaj filmsku profesiju: Organizator lokacija, 10. prosinca u 16 sati u kinodvorani Dječje kuće, riječki će location manager Dean Lalić polaznicima pružiti temeljni uvid u specifičnost profesije organizator lokacija te njezin značaj za realizaciju audiovizualnih projekata kroz konkretne primjere organizacije lokacija na području Primorsko-goranske županije. Fokus će biti na nezaobilaznom procesu svakog snimanja – od traženja do organizacije lokacija.

Sudjelovanje na objema radionicama je slobodno, a prijave se zaprimaju na e-poštu: klub@art-kino.org.

Kvarnerska filmska komisija regionalni je filmski ured osnovan 2016. unutar javne ustanove Art-kino uz podršku i poticaj Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Hrvatskog audiovizualnog centra. Vizija Kvarnerske filmske komisije je učiniti Rijeku i Primorsko-goransku županiju privlačnim i prepoznatljivim filmskim destinacijama, a putem pruža administrativnu, logističku, obrazovnu i stručnu podršku domaćoj i stranoj audiovizualnoj produkciji.

Program se provodi u skladu sa svim važećim epidemiološkim mjerama te je za ulazak u prostore Art-kina i Dječje kuće neophodna COVID potvrda.

Ulaznice za filmski program Kvarner u kratkom 2 mogu se rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org).

Više na https://www.art-kino.org/hr/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here