NOĆ EUROPSKE KINEMATOGRAFIJE U ART-KINU

Proslava europskog filma uz nagrađivani islandski film Janje

U zajedničkoj proslavi europskog filma, koju diljem Europe organiziraju Potprogram MEDIA u sklopu Programa Kreativna Europa i Europa Cinemas, Art-kino sudjeluje posebnom projekcijom nagrađivanog prvijenca islandskog redatelja Valdimara Jóhannssona Janje. Ulaz na projekciju slobodan je za sve posjetitelje.

Art-kino, u društvu više od 80 nezavisnih kinoprikazivača diljem Europe, sudjeluje u četvrtom izdanju filmske manifestacije European Cinema NightNoć europske kinematografije u prvom tjednu prosinca.

Zajednička proslava europske filmske kulture u Art-kinu se održava u petak, 10. prosinca u 19 sati uz novi i nagrađivani islandski mistični film Janje Valdimara Jóhannssona. Ulaz na program slobodan je za sve posjetitelje.

Nakon projekcije, u dvorani će se održati razgovor sveučilišnih profesora i filmologa Dejana Durića i Borisa Ružića na temu filma Janje.

Potprogram MEDIA u sklopu Programa Kreativna Europa – koji pruža potporu audiovizualnog sektora Europske unije – u suradnji s mrežom europskih kina Europa Cinemas organizira četvrto izdanje jedinstvenog događaja koji Europu približava njenim građanima, slaveći zajedno bogatstvo europske filmske kulture. Događaj pod nazivom Noć europske kinematografije – Dijeljenje priča koje volimo od 6. do 10. prosinca ove godine održava se u više od 80 gradova širom Europe, s očekivanim dosegom više od 14 500 gledatelja.

Islandska mistična drama Janje, koja se u sklopu programa prikazuje u Art-kinu, nagrađena je na filmskom festivalu u Cannesu, u sklopu prestižnog programa Izvjestan pogled, Nagradom za originalnost. Film prati bračni par Maríu (Noomi Rapace) i Ingvara (Hilmir Snaer Gudnason) koji žive na izoliranoj islandskoj farmi sa stadom ovaca, a neobično otkriće u njihovoj staji povući će u njihovim životima teške posljedice.  Kritika je Janje prozvala jezovitom folklornom bajkom napete atmosfere i očaravajuće fotografije.

Program se provodi u skladu sa svim važećim epidemiološkim mjerama te je za ulazak u prostore Art-kina neophodna COVID potvrda.

Ulaz na program slobodan je za sve posjetitelje, a ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org).

Više na https://www.art-kino.org/hr/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here