PJESNIČKI ZIMSKI POZDRAV KVARNERU

Ideja projekta je da se obuhvati niz naselja na području općine s kojih će uputiti svoj autorski i poetski pozdrav Kvarneru.

Vjekoslava Jurdana Davor Grgurić Nadija Rubeša i Riccardo Staraj

Mošćenička Draga – Četiri pjesnika riječkog ogranka Društva hrvatskih književnika mogli ste vidjeti ili ne vidjeti na području Općine Mošćenička Draga. Čitali su poeziju na raznim punktovima od Brseča pa do Kraja. Ne njihovog ili našeg kraja nego mjesta Kraja kroz koje prolazimo kad se vozimo od Medveje prema Mošćeničkoj Dragi, rodnog mjesta Viktora Cara Emina. Negdje ih i niste mogli vidjeti jer su bili i na neobičnom, uglavnom pustom mjestu do kojeg se još rjeđe ide noću. Pjesnici Vjekoslava Jurdana, Nadija Rubeša, Davor Grgurić te načelnik i pjesnik Riccardo Staraj koračaju bijelim putom do crkvice Svete Magdalene u Brseču do koje se može doći jedino pješke, a smještena je na vrhu klisure koju Eugen Kumičić opisuje u svom romanu Začuđeni svatovi. Što tamo rade pitaju se rijetki mještani koji ih u sumrak sreću na putu ka crkvici. To je jedan od punktova na kojemu čitaju svoju poeziju.

Što reći pa pjesnik Antun Branko Šimić je već demistificirao to čudno ponašanje svojih kolega pjesmom “Pjesnici” u kojoj tumačio da su pjesnici čuđenje u svijetu te da njihove oči velike i nijeme rastu pored stvari. Oni su tako posjetili punktove u Brseču, Mošćenicama, Mošćeničkoj Dragi i na kraju Kraju kako bi oživjeli značajna mjesta i ljude ovoga kraja. Riječ je o projektu ‘Zimski pozdrav Kvarneru’ pod pokroviteljstvom Mreže Primorsko-goranske županije. Ideja projekta je da se obuhvati niz naselja na području općine s kojih će uputiti svoj autorski i poetski pozdrav Kvarneru. Kako kaže Davor Grgurić, predsjednik riječkog ogranka Društva hrvatskih književnika, sva ta mjesta su jako značajni toponimi na kulturološkoj i povijesnoj karti Kvarnera te su u ovo adventsko doba posjetili i počastili svojom izvedbom ta mjesta. Pa možda ti pjesnici ipak i nisu tako čudni ljudi?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here