REZULTATI 7. NATJEČAJA “HAIKU KRUGOVI”

Na 7. po redu natječaj „Haiku krugova“ odazvalo su se ukupno 50 autora iz Hrvatske i regije. Tema natječaja za mjesec studeni je bila zadana temama – karma ili meditacija. Uredništvo u sastavu: Sanela Pliško haiku pjesnikinja iz Pule, Dejan Pavlinović haiku pjesnik iz Pule i Goran Gatalica haiku pjesnik i književnik iz Zagreba jednoglasno je odlučio dodijeiti tri nagrade najboljim haiku radovima kako slijedi:

Prva nagrada

Cezar Ciobica, Botošani, Rumunjska

zen meditacija

na rubu tišine

prvi komarac

Obraloženje: Usredotočenost na ono bitno, logički isključuje ono nebitno. Međutim, iznenađenja su sastavni dio života pa tako ne kontroliramo uvijek sve onako kako bismo željeli, nego nas priroda i njena selekcija redovito podsjećaju na još neke faktorčiće koji su također dio našeg bivanja i postojanja. Tako i u ovom haiku, tek što je autor dosegnuo savršenstvo duha, mira i kontemplacije, pojavi se, gle, komarac, koji u trenu razbije mukotrpno izgrađenu komfort zonu. No, možda upravo taj iritantni zuj komarca tamo negdje u prikrajku doprinosi meditaciji i koračić je bliže željenom prosvjetljenju. U maniri zen koana, ovaj pobjednički haiku savršeno dočarava to posebno zanimljivo rubno područje gdje se susreću unutarnji i vanjski svijet, bili oni skladni ili međusobno posvađani.


Druga nagrada

Danijela Grbelja, Šibenik, Hrvatska

običan dan –

ja i moja mačka

u svemiru

Obraloženje: Dokoličarenje u kući podrazumijeva niz aktivnosti kojima se stimulira ugoda bez ulaganja osobitog napora. Kućni ljubimac, mačka u ovom slučaju, medij je kojim se misli uključuju na autopilot. Maženje ljubimca izaziva korisne terapeutske učinke, a sam čin je ponekad meditativan, toliko da se čini kao da okruženje ne postoji. Transcendentalno putovanje udvoje tim je značajnije; taj je trenutak u zagradama, izvan mjesta i vremena. Ovaj haiku osnažen je jukstapozicioniranjem običnog dana i svemira. Time se daje do znanja da je takav način opuštanja svakodnevan, uz sposobnost da se odagnaju misli, vještina koju poneki, upotrebljavajući razne tehnike, vježbaju godinama.


Treća nagrada

Goran Radičević, Risan, Crna Gora

savršeni mir

odnekud urlik ćuka

pa još dublji mir

Obrazloženje: Ovaj haiku postiže meditativno stanje preko zvuka – urlika ćuka u ovome slučaju koji transponira “savršeni mir” u još “dublji mir”. Ćuk je pokretač još snažnijeg upiranja uma i stanja svijesti u dublje sfere meditacije. Meditacija (prema lat. meditatio, razmišljanje, udubljivanje, usredotočenje) je duhovna vježba u kojoj meditant svoju pažnju sistematično i planski usmjerava prema određenom sadržaju.  Goran Radičević efektno i vrlo simpatično je ovom haiku pjesmom izrazio oslobađanje ćovjeka od ovozemaljskoga svijeta preko odnosa zvuka i mira (tišine) koja vodi stanju meditacije.

Uredništvo:
Sanela Pliško, Pula
Dejan Pavlinović, Pula,
Goran Gatalica, Zagreb

Napomena: Nagrađenim autorima će e-diplome biti poslane na njihove mail adrese, a također u ime organizatora autori će na kućne adrese primiti knjige kao dar.

Knjige za nagrađene autore poklon su Gradske knjižnice Rijeka, stoga koristimo ovu prilku da im se zahvalimo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here