BADANJ – NAJUŽI DIO KORITA RJEČINE

Badanj ili Crni vir je najuži dio korita Rječine. Impozantna klisura na čijem dnu se nalazi dubok vir koji nikad ne presušuje.

Badanj - Dajna, Damir i Zorica

OREHOVICA –  Starosjedioci Orehovice Dajna Jogan Linić i Damir Kamenar odveli su nas na najuži dio korita Rječine, na Badanj. Krenuli smo iz Orehovice, istim putem kao i prošli put do Matešićevog mlina. Za razliku od prošle epizode korito je bilo suho. To je bio preduvjet da bi se uopće uspjeli popeti uz korito do Badnja ili kako ga još zovu Crnog vira.

Tijekom cijele godine ovaj dio korita je suh osim za visokog vodostaja uzvodno od jezera Valići gdje se nalazi istoimena brana. Kada se u akumulacijsko jezero ulijeva previše vode uslijed velikih kiša vrši se ispust vode pa i ovaj dio Rječine, inače suh k’o barut, oživi. Penjali smo se uz korito nekoliko stotina metara kako bismo vidjeli taj impozantan dio kanjona ispod kojeg se nalazi vir, možda i najdublji na cijelom toku. Nikad nije mjerena dubina ali kako kaže Damir Kamenar koji je još kao dijete vrludao kanjonom, tu se nikad nisu kupali jer taj vir s impozantnom klisurom iznad izgleda zastrašujuće i duboko. Duž korita su nam Dajna i Damir mnogo toga pokazali i ispričali pa pogledajte u prilogu.

Autorica fotografija: Zorica Zoretić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here