Ovaj put naš vodič je Dajna Jogan Linić iz Orehovice, članica građanske inicijative Spasimo Ričinu. Odvela nas je na Rječinu, kako Orehovčani kažu – na Rečinu u vrijeme kada ovim, inače suhim dijelom Rječine teče voda jer je otvorena brana na Valićima. Ispričala nam je priču o dva mlina: Matešićevom te mlinu Žakalj – divovima čije impozantne ruševine još i danas stoje kao simbol povezanosti Rječine s cijelim svijetom.

Dajna se prisjetila i dobrog duha Rječine, Drageca koji je ovdje živio asketskim životom brinući se o prirodi koja ga je okruživala. Što smo sve doznali od nje dok smo šetali uz korito nabujale rijeke koja je inače, kako kaže, suha k’o barut, pogledajte u prilogu koji smo pripremili za vas.

Kako smo sve ovo prešli u istom danu, jednom od rijetkih kada ovdje teče voda. Dajna nas je povela i do slapa poviše Matešićevog mlina kako bi nam pokazala razliku i granicu do kuda je mehanizacija mogla doći. Razrovano je korito i postavljeni veliki kameni blokovi uz korito rijeke. Na tom mjestu više nema vegetacije, dok je uz dio korita prema slapu ostala netaknuta priroda koja nas uči da se ona sama pobrine za sebe i regulira svoj sklad. Pogledajte u drugom dijelu priloga.

U sljedećoj epizodi se vraćamo na isto mjesto, ali tada će korito biti bez vode. Krenuti ćemo  uzvodno kako bismo vidjeli netaknutu prirodu i  popeli se na Badanj do najužeg dijela kanjona Rječine gdje je voda navodno najdublja, koliko – ne zna se. Rječina ovdje nikad ne presušuje! Ali sve to – u sljedećoj epizodi. Pratite nas!

 

Autor fotografija Petar Kurschner

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here