STOLJETNICA ROĐENJA VELIKOG REDATELJA: RETROSPEKTIVA BRANKA BAUERA

Od 1. do 5. prosinca Art-kino donosi retrospektivu filmova Branka Bauera, a program otvara okrugli stol pod nazivom Branko Bauer. Rijetko viđeni klasik? na kojem sudjeluju Nenad Polimac, Rajko Grlić i Dejan Durić te projekcija filma Samo ljudi. Nastavak programa uključuje naslove Tri Ane, Martin u oblacima, Milioni na otoku i Zimovanje u Jakobsfeldu

Samo ljudi

Stoljetnicu rođenja jednog od najcjenjenijih hrvatskih i jugoslavenskih filmskih redatelja Branka Bauera Art-kino će početkom prosinca obilježiti retrospektivnim uvidom u opus autora filmovima koji s jedne strane predstavljaju njegov kreativni vrhunac, a s druge ‘žanrovski’ zaokružuju početak i kraj karijere.

Retrospektiva započinje u srijedu, 1. prosinca u 19 sati okruglim stolom pod nazivom Branko Bauer. Rijetko viđeni klasik? u kojem će sudjelovati filmski kritičar i publicist Nenad Polimac te redatelj Rajko Grlić (putem Zooma), a razgovor će moderirati filmski kritičar i profesor Dejan Durić, dok će film otvorenja s terminom u 20 sati biti prva jugoslavenska melodrama rađena prema standardima i po uzoru na svjetske autore Samo ljudi (1957).  Ulaz na prvi dan programa slobodan je za sve posjetitelje.

Tri Ane

Nastavak programa 2. prosinca u 20 sati donosi film kojeg je sam autor držao vrhuncem svojeg stvaralaštva Tri Ane (1959), dramu o ocu koji traga za kćerkom nestalom u ratnom vihoru koja je nagovijestila nove tendencije u jugoslavenskoj kinematografiji koje su do izražaja došle tijekom 60-ih godina.

Milioni na otoku

Još jedan klasik hrvatske i jugoslavenske kinematografije, na programu 3. prosinca u 20 sati, društveno osviještena je komedija Martin u oblacima (1961) o ljubavno-stanarskim problemima jednog studentskog para (Boris Dvornik i Ljubica Jović), dok je sljedećeg dana s terminom u 18 sati na repertoaru drugi Bauerov dugometražni pustolovni film s djecom kao protagonistima Milioni na otoku (1955), u kojem je svoju prvu filmsku ulogu ostvario Relja Bašić.

Zimovanje u Jakobsfeldu

Retrospektiva se zatvara 5. prosinca u 20 sati filmom Zimovanje u Jakobsfeldu (1975), nastalim prema tv-seriji Salaš u Malom Ritu, a radi se o ratnoj drami u kojoj su junaci djeca što je tematika koja je, ispostavilo se, zaokupljala redatelja do kraja svoje filmske karijere.

Program retrospektive Art-kino provodi u suradnji s Hrvatskom kinotekom i Avala film wayom iz Beograda.

Program se provodi u skladu sa svim važećim epidemiološkim mjerama te je za ulazak u prostore Art-kina neophodna EU COVID potvrda.

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr. Ulaz na prvi dan programa slobodan je za sve posjetitelje, no zbog ograničenog broja dostupnih mjesta, preporučuje se rezervacija ulaznica.

Više na https://www.art-kino.org/hr/program/ciklusi/branko-bauer

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here