SANJA IVEKOVIĆ – PROJEKCIJA I RAZGOVOR S AUTORICOM

Dan nakon otvaranja velike videoretrospektive Sanje Iveković „MAKE UP – MAKE DOWN“ u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, u Art-kino stiže partnerski program koji obuhvaća projekciju sedam video uradaka Sanje Iveković te uvodni razgovor s autoricom. Ulaz na program je slobodan za sve posjetitelje.

Sanja Iveković, jedna od najistaknutijih suvremenih hrvatskih umjetnica, ove subote, 27. studenog u 18 sati gostuje u Art-kinu u sklopu partnerskog programa velike videoretrospektive MAKE UP – MAKE DOWN koja se dan ranije otvara u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti.

Paralelni program videoretrospektive u Art-kino donosi sedam video uradaka Sanje Iveković, uz uvodni razgovor s umjetnicom koji će moderirati kustosica retrospektivnog programa u kinu Tanja Vrvilo.

Slijedeći strukture montažnih intersticija, strategije osporavanja u međuprostorima zrcalnih tijela između pogleda i moći, zaleđenih u reprezentaciji koja ne uzvraća pogled, osobnih i javnih granica reza strukturiranih isključivanjima, aktiviramo cjelovit bodyscape video slika Sanje Iveković konceptualiziran za kolažno i montažno zarezivanje tijekom gotovo četiriju desetljeća iz višestrukih očišta vizionarskog i političkog filma u dispozitivu kina, ističe kustosica Tanja Vrvilo.

Sanja Iveković generacijski je i umjetnički dio Nove umjetničke prakse koja negira ustaljene estetske vrijednosti i teži interaktivnom odnosu s okolinom i publikom. U radu se koristi dokumentom, fotografijom, performansom, instalacijom, akcijom i intervencijom u urbanom prostoru. Među prvim je hrvatskim umjetnicama vezanim uz feminističku umjetničku praksu. Propituje i problematizira položaj žene u suvremenom društvu, osobito u svijetu medija, te utjecaj koji umjetno konstruirana društvena predodžba ima na život žene.

Videoretrospektiva Sanje Iveković u Art-kinu nastavlja se s dodatnim programima u prosincu i siječnju.

Program se provodi u skladu sa svim važećim epidemiološkim mjerama te je za ulazak u prostore Art-kina neophodna COVID potvrda.

Ulaz na program je slobodan, a zbog ograničenog broja dostupnih sjedala preporučuje se rezervacija mjesta putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org).

Više na https://www.art-kino.org/hr/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here