RIJEKA ADVENT – ČAROBNI ADVENT NA KVARNERU

Blještavilo božićno – novogodišnjih ukrasa uskoro će uljepšavati naše dane u gradu i uvesti nas u blagdansko raspoloženje i adventski program koji će se održavati na više lokacija centra grada i unutar zidina Trsatskog kaštela od 27. studenog 2021. do 7. siječnja 2022. godine. Očaravajuća mreža sačinjena od tisuća šarenih lampica pratit će nas na svakom koraku kroz najčarobniji dio godine.

Gradonačelnik grada Rijeke, g. Marko Filipović izrazio je zadovoljstvo pripremama za ovogodišnje izdanje Rijeka Adventa te radom svih uključenih partnera. Naglasio je kako će građani i posjetitelji ponovno moći uživati u blagdanskoj čaroliji koja se u Rijeku vraća na velika vrata, a sve će se održavati u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama.

Uz nešto skromniji programski dio što se tiče događanja namijenjenih velikom broju posjetitelja, zanimljivih sadržaja neće nedostajati, te će nas kroz ovih nekoliko tjedana na tri pozornice u centru grada dočekati zabavni programi i nastupi zborova, muzičkih sastava i dj-eva, namijenjenih svim uzrastima i glazbenim ukusima.

Gradonačelnik Marko Filipović najavio je i mogući program dočeka Nove godine koji bi se, ukoliko to epidemiološka situacija dozvoli, tradicionalno održao u centru grada: „Drago mi je da mogu najaviti nastup Nene Belana i grupe Fiumens koji će nas svojim koncertom uvesti u Novu godinu, naravno, sve sukladno epidemiološkim mjerama koje budu na snazi.“

Tradicionalni Blagdanski sajam na Korzu i Trgu Republike Hrvatske na čak 26 adventskih kućica predstavit će ponudu prigodnih proizvoda, ukrasa i pregršt ideja za najljepše božićne poklone kao i toplih i hladnih slastica i zalogajčića.

Najveći riječki okićeni bor i predivna dekoracija najdražu gradsku šetnicu pretvorit će u pravu božićnu bajku koja se, prolazeći ispod Gradske ure, nastavlja i na Trgu Ivana Koblera. Veliki Adventski vijenac koji krasi fontanu i raskošna svjetlosna dekoracija na ovaj će trg donijeti jedinstveni zimski ugođaj, a tradicionalno će ugostiti i svečanost paljenja prve Adventske svijeće 27. studenog u 17 sati.

Istog dana upalit će se i kilometri lampica i ukrasnih detalja postavljenih po cijelom gradu, a građani će moći dati svoj doprinos božićnom uljepšavanju kao i hvalevrijednoj humanitarnoj akciji kroz Projekt Kuglice dobrih želja – kojim će se prikupljati sredstva za udrugu DIP – Društvo za istraživanje i potporu koja radi s mladima s teškoćama u razvoju. Udruga studenata biotehnologije Sveučilišta u Rijeci u suradnji s Gradom Rijeka i ove su godine inicijatori akcije, a njihov predstavnik, Oton Selimović, objasnio je kako će se kuglice prodavati 25. i 26. studenog u kućici na Korzu, a građani će ih nakon kupnje moći objesiti na centralni bor na Korzu.

Direktor Turističke zajednice grada Rijeke, g. Petar Škarpa, najavio je ovogodišnji program Rijeka Adventa kao i nova iznenađenja i motive koji će zasigurno postati dio riječke adventske tradicije te će još jednom dokazati da je riječki, najčarobniji Advent na Kvarneru.

Među njima ističe čak tri točke u centru grada na kojima će se naći posebno osmišljene dekorativne instalacije – Foto Point-ovi, koje će poslužiti kao najljepše kulise za adventsko fotografiranje. Na taj način posjetitelji će moći ovjekovječiti bezbrižne trenutke provedene na Rijeka Adventu i zadržati njegovu čaroliju živom i nakon što se lampice ugase.

Svaka od njih iza sebe krije zanimljivu priču, a dijeljenjem fotografija iz adventskih foto kutaka svatko od posjetitelja moći će postati ambasador Rijeka Adventa.

“Jedan od velikih noviteta je i potpuno nova adventska lokacija, Verdijeva ulica, gdje će udružene snage 8 mladih domaćih ugostitelja začiniti riječku adventsko gastro scenu i podignuti street food u adventskom izdanju na novu razinu.”

Društvo je to sa zavidnim iskustvom na uličnim gastro zabavama, pa su tako i neke od delikatesa koje će ponuditi već dosegle popularnost i izvan granica regije. Favoriti s adventskih sajmova diljem Lijepe naše kao i drugih Food truck i Street food događanja ove će godine oduševljavati goste u Rijeci, a neće nedostajati ni recepturnih premijera, mesnih i ribljih delicija osmišljenih posebno za ovu prigodu.

I kad je u pitanju cuga, ovo je prava adresa za one željne novih okusa jer, osim standardne barske ponude ovdje će se naći maštoviti topli i hladni kokteli, rakije, pjenušci, bogata vinska karta kao i razna zanimljiva bezalkoholna pića. U sklopu programa „Adventiranje kod Kazališta“ kako je nazvana nova adventska destinacija u gradu, naći će se i posebne gastro predstave renomiranih hrvatskih kuhara među kojima su i Deni Srdoč, nedavno po drugi put okrunjen prestižnom Michelinovom zvjezdicom, Mate Janković i drugi, čija će se ponuda jela moći kušati i u standardnoj ponudi adventskih kućica u Verdijevoj.

Neodoljivi mirisi adventske gastro priče privlačit će goste i s već poznatih kućica riječkih ugostitelja na RI Gastro Adventu koji će bez sumnje i ove godine oduševiti svoje goste! Na ovogodišnjem izdanju Rijeka Adventa okupirat će 10 kućica raspoređenih na Trgu Riječke rezolucije i Trgu 128. Brigade Hrvatske Vojske gdje ćemo uživati u maštovitim izvedbama tradicionalnih zimskih jela i pića te nekim novim i neočekivanim okusima, a sudeći prema najavama željet ćemo ih probati baš sve. Bilo za brzu marendu na pauzi od posla ili večernje druženje s ekipom, ovo će sigurno biti omiljeno zimsko odredište mnogih građana i posjetitelja Rijeke u vrijeme Adventa.

Uz uzbudljive novosti na Rijeka Adventu – direktor Turističke zajednice grada Rijeke podsjetio je da ove godine sve posjetitelje Rijeke očekuje sadržajno bogata zima koja će zadovoljiti najrazličitije afinitete, među kojima posebno ističe sjajnu promotivnu ponudu Turističke zajednice grada Rijeke koja će kroz projekt Winter Pass omogućiti svim turistima koji u gradu borave 2 ili više noćenja besplatno razgledavanje gradskih atrakcija.

Winter Pass obuhvaća besplatan ulaz u sve lokacije Muzeja grada Rijeke, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Prirodoslovni muzej Rijeka, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, JGL Muzej farmacije, stalni izložbeni postav Trsatskog kaštela, Peek & Poke Muzej djetinjstva i Muzej informatike, Astronomski centar Rijeka te Bazene Kantrida prema važećim radnim vremenima.

„Promidžbena online kampanja za Winter Pass provodit će se na domaćem kao i ciljanim emitivnim turističkim tržištima s posebnim naglaskom na naše najvjernije adventske i karnevalske goste iz Slovenije i Italije.

Treba spomenuti kako su se za najbolju organizaciju i najluđi provod u Rijeci u doba Adventa potrudili i riječki ugostitelji, hotelijeri, trgovci i iznajmljivači koji su pripremili prigodne ponude proizvoda i usluga, adventske pakete i vikend aranžmane.“

Atraktivne ponude riječkih Jadran hotela, botela Marina, hostela Češka beseda koji su osmislili povoljne višednevne aranžmane uključuju i dodatne pogodnosti među kojima i Winter Pass, već sada prepoznat kao vrlo vrijedan projekt kako među gostima tako i pružateljima turističkih usluga u gradu.

I luksuzni Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa predstavio je posebne pogodnosti za blagdansko vrijeme te uz nezaboravno wellness iskustvo prestižnog Eforea Spa & Health Cluba nudi nenadmašne gastronomske užitke.

Hotel Bonavia ističe se ponudom za blagdanska zbivanja i domjenke, popularnom i među mnogim riječkim ugostiteljima tijekom mjeseca prosinca.

Ni ove godine neće nedostajati atrakcija za naše najmlađe koji će se svakog dana imati priliku voziti u vlakiću Djeda Mraza i s njime se uslikati u Kućici Djeda Božićnjaka pored ulaza u Gradsku vijećnicu te ponijeti najljepšu uspomenu na čaroliju Rijeka Adventa.

Očekuje ih, naravno, i uživanje na klizalištu Morska Pahuljica koje će se ponovno smjestiti na riječkoj rivi i okupljati velike i male željne provoda na ledu uz najljepše božićne melodije. U dobrom ćemo raspoloženju uklizati i u novu godinu stoga će Morska Pahuljica biti omiljeno mjesto susreta za vrijeme školskih praznika, kad će sva djeca s područja grada Rijeke moći besplatno pohađati Školu klizanja u organizaciji Doma mladih Rijeka. Kao i dosadašnjih godina Odjel gradske uprave za odgoj i školstvo Grada Rijeke omogućit će besplatno klizanje i najam klizaljki učenicima riječkih škola.

Voditelj klizališta Morska pahuljica, g. Andrej Radalj, nadodao je kako je otvorenje najstarijeg riječkog klizališta, kojeg tvrtka Gloster organizira u suradnji s Gradom Rijeka, zakazano za petak, 26. studenoga 2021. u 16 sati, a povodom otvorenja nove sezone klizanja, svim posjetiteljima bit će omogućeno besplatno klizanje sve do 22 sata!

Radno vrijeme klizališta za škole s područja grada Rijeke bit će radnim danima od 8 do 16 sati. Građanima će biti na raspolaganju termini u popodnevnim satima i to radnim danima od 16 do 22 sata, a subotom i nedjeljom od 10 do 22 sata, a cijeli program Morske Pahuljice odvijat će se sukladno propisanim epidemiološkim mjerama.

I ove godine najživopisnije božićne jaslice naći će se u Kapucinskoj crkvi, gdje će tradiciju Božića posjetitelji moći doživjeti svim osjetilima. Osim mnogobrojnih figura i postave u prirodnoj veličini, tu su i mirisna bilja tipična za primorski kraj kao i glazbena podloga poznatih božićnih pjesama.

Trsatski kaštel ponovno će obući svoje blagdansko ruho i jedinstvenim nas sjajem mamiti da uživamo u ponudi Adventa na Gradini. Posebnost ove adventske lokacije izvire iz svakog detalja, dok se sa zidina prekrivenih tisućama lampica pruža adventski pogled koji oduzima dah.

Vedran Babić, u ime organizatora Adventa na Gradini od impozantnih dekoracija posebno je istaknuo svjetlucavu Votivnu krunu visine preko 5 metara, simbol Trsatskog kaštela – trsatskog zmaja te 12 metara visoku Rimsku kulu. Nadodao je kako će bajkovitom ugođaju na Gradini doprinijeti unikatne, ručno izrađene jaslice s više od 500 elemenata smještene u mauzoleju Mir junaka te spilja Djeda mraza.

Advent na Gradini počinje paljenjem lampica u nedjelju, 28. studenog s početkom od 18 sati i trajat će sve do 6. siječnja 2022., a posjetitelje očekuje odlična glazba, dobra zabava i široka gurmanska ponuda na 5 adventskih kućica.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here