ŠEZDESET GODINA PD “KAMENJAK”

PD Kamenjak osnovano je 14.12.1961. godine pa uskoro navršava 60 godina uspješnog djelovanja! Sadašnja uprava već 15 godina strpljivo nastavlja tradiciju osnivača – stvara nove vrijednosti u prirodi i društvu.

Najveća vrijednost PD Kamenjak su članovi. Ove godine prvi put su prešli broj od 700, pa onda i 800 članova! Uz brojne pojedinačne i obiteljske upise, tome su znatno doprinijeli novi odsjeci u JGL (Jadran galenski laboratorij) i odsjek INDEX na riječkom sveučilištu.

Brojni volonteri grade nove vrijednosti Kamenjaka. Održavaju preko 150 kilometara planinarskih puteva, turističkih i poučnih staza u Hrvatskoj – od Velebita do Gorskog kotara, Cresa, Paga, Platka, “grobničkih Alpa”, riječkog zaleđa pa i na području grada Rijeke… Svakog vikenda u godini organiziraju društvene izlete za sve gušte. Školuju se vodiči i markacisti. PD Kamenjak razvio je jedinstvenu obrazovnu vertikalu od prvih koraka do najzahtjevnijih terena i uvjeta. Kroz planinarsku školu obučavaju članove za sigurno planinarenje i odgovorno ponašanje u prirodi. Najmlađe planinare na prikladan način upoznaju sa stvarnim svijetom u prirodi, u suradnji s Gradskom knjižnicom, vrtićima, osnovnim školama…

U Tršću upravljaju Planinarskom kućom “Frbežari” koje su stopostotni vlasnici i gdje strpljivo podižu kvalitetu smještaja.
Putem pregledne i ažurne web stranice i fb stranice informiraju članstvo i širu planinarsku zajednicu o svojim aktivnostima.

Uvijek se može bolje pa ovim putem PD Kamenjak poziva članove da se uključe u volonterske aktivnosti u skladu sa svojim željama i mogućnostima. Na primjer, dobro bi došlo još nekoliko domara u Frbežarima, markacista, vodiča, suradnika u pripremi i provođenju projekata, donatora opreme i građe, obrtnika i spretnih volontera raznih profila…Značajna pomoć je i kupovina iz asortimana dućana http://pd-kamenjak.hr/o-nama/du%C4%87an/ – od prigodne majice i marame do planinarske literature.

U šezdesetoj godini Kamenjaka, uz funkcionalnu i skockanu planinarsku kuću “Frbežari”, najveća vrijednost koju poklanjaju svim sugrađanima je veliki Park lovora na Kantridi, kojeg upravo dovršavaju ovih dana. Pripremama se i nova planinarska obilaznica okolicom Tršća koja bi trebala biti dovršena na proljeće.
Završni događaj obilježavanja šezdesete godišnjice Kamenjaka bit će tradicionalni uspon na brdo Kamenjak u nedjelju, 12.12.2021. godine. Pozivaju se svi članovi i svi odsjeci, kao i prijatelji iz drugih planinarskih društava, da na vrhu zajednički nazdrave Planinarskom društvu Kamenjak. Pojedinosti su u http://pd-kamenjak.hr/izleti/.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here