19. ZAGREB FILM FESTIVAL PUTUJE U ART-KINO

Zagreb Film Festival ove godine u Art-kino donosi oskarovskog kandidata Čovjek koji je prodao svoju kožu, novi film belgijskog majstora obiteljske drame Joachima Lafossea Nemirni, finsku dramu Još samo malo i prošlogodišnjeg pobjednika ZFF-a, dramu Oaza Ivana Ikića

Čovjek koji je prodao svoju kožu

Gostujući program ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala ZFF putuje od 19. do 21. studenog u Art-kinu otvara film Čovjek koji je prodao svoju kožu redateljice Kaouther Ben Hania, nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg međunarodnog filma. Film prati mladog Sirijca Sama koji, u očajničkoj potrazi za novcem i papirima koji će mu omogućiti da se domogne Europe i spasi voljenu ženu od prisilnog braka, prihvaća ponudu glasovitog umjetnika da njegova leđa pretvori u umjetničko djelo. Misleći da dobiva slobodu, Sam završava kao eksponat u europskim muzejima.

Inače, redateljica je inspiraciju za film pronašla u istinitoj priči, kontroverznom slučaju belgijskoga konceptualnog umjetnika Wila Delvoyea koji je 2008. tetovirao leđa Tima Steinera kao umjetničko djelo i prodao ga njemačkom kolekcionaru za višemilijunski iznos zbog čega će koža sa Steinerovih leđa, jednom kad on umre, biti skinuta i uokvirena na kolekcionarovu zidu. Film se u Art-kinu prikazuje prvi put 19. studenog u 20:15 sati, uz još tri reprizna prikazivanja u ostatku mjeseca.

Nemirni

Nastavak programa 20. studenog u 20:15 sati donosi dramu Nemirni, novi film belgijskog majstora obiteljske drame Joachima Lafossea. Moćna i uzbudljiva ljubavna drama, koja se s puno osjećaja za detalje hvata ukoštac s obiteljskim problemima, inspirirana je autorovim iskustvom odrastanja uz bipolarnog oca, a prikazana je u natjecateljskom programu ovogodišnjeg Festivala u Cannesu.

Još samo malo

Nedjeljni termin, 21. studenog u 16 sati rezerviran je za finsku dramu Još samo malo o obitelji iranskog imigranta koja živi u Finskoj i o stalnom strahu obitelji od dobivanja negativne boravišne dozvole. Dugometražni prvijenac finskog redatelja iranskog podrijetla Hamyja Ramezana, koji je premijeru imao na ovogodišnjem izdanju Berlinalea u programu Generacija, djelomično je utemeljen na stvarnom izbjegličkom iskustvu autora koji je u Finsku, bježeći od iransko-iračkog rata, s obitelji došao 1990. godine nakon kratkog boravka u jugoslavenskom izbjegličkom centru.

Istog dana, s početkom u 20:15 sati, na programu je i nagrađivana Oaza Ivana Ikića, film o ljubavnom trokutu između dvije djevojke i mladića u Domu za mlade sa posebnim potrebama u Sremčici čije glavne uloge tumače upravo korisnici te institucije. Drugi cjelovečernji film mladog srpskog režisera premijerno je prikazan u paralelnom programu prošlogodišnje Mostre Giornate degli autori gdje je osvojio prestižnu nagradu Europa Cinemas Label, dok je na Zagreb Film Festivalu dobitnik glavne nagrade Zlatna Kolica. Film je, također, ovogodišnji srpski kandidat predložen za Oscara u kategoriji Najbolji međunarodni film.

Program se provodi u skladu sa svim važećim epidemiološkim mjerama te je za ulazak u prostore Art-kina neophodna COVID potvrda.

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here