SA(N)JAM KNJIGE U ISTRI OD 19. DO 28. STUDENOG

Drugi put u ovoj godini Sa(n)jam knjige u Istri tvorničke hale bivše Arena trikotaže pretvara u “pogon” za knjigu, prostor za knjišku diskusiju i mjesto susreta autora s publikom. Više od pedeset stranih i domaćih autorica i autora gostovat će u Puli od 19. do 28. studenog 2021. kada će kroz gotovo četrdeset programa, književnih promocija, izložbi i okruglih stolova raspraviti tematski fokus 27. Sajma – Ljubav.

Ljubav treba ponovno izmisliti, rekao je pjesnik Rimbaud, a u specifičnosti trenutka bremenitog neizvjesnošću, radikalnim promjenama i drastičnim distancama, od fizičkih do emocionalnih, dvojbeno je pronalazimo li čvrsto uporište i dalje u ljubavi ili je ljubav ta koja traži siguran oslonac. Sajam, stoga, otvara desetodnevnu diskusiju o fenomenu za koji je upitno pokreće li i dalje svijet.

Tema svoju prvu raspravu ostvaruje već s nagrađivanim dizajnerom, Olegom Šuranom i njegovim vizualnim identitetom koji zadane premise prati kroz knjiške citate i umjetnička remek djela: od Brancusijevog poljupca preko Magritteovih zaljubljenika do uspavanog Erosa. Ali, potrebno ga je probuditi jer opet, sada ima velikog i teškog posla, pozvati ljubav da se u njoj, parafrazirajući Vesnu Parun, smiri crna misao čovjeka, metalna duša svijeta.

Sajam je posvećen Dragi Orliću

Tradicionalni program Istra ispod kore ove godine bit će u prvom planu s premijernom promocijom knjige Arabeska, a Sajam posvećen njezinom autoru, nedavno preminulom pjesniku Dragi Orliću, čovjeku koji je s osmjehom arlekina pomjerao tektonske ploče Istre. Osim knjige na Sajmu će premijerno biti dostupni glazbeni albumi: Vamos a bailar e ballo della prostata i Istrijanke; radi se o tekstovima Drage Orlića koje je uglazbio Franci Blašković.

Ljubav pišu autori 27. Sajma

Publika u Puli imat će priliku premijerno poslušati brojne razgovore o knjigama, čijim je autoricama i autorima glavna tematska preokupacija, ipak, ljubav. Inozemne autorice predvodi ukrajinska književnica Sofija Andruhovič, a nagrađivana autorica predstavit će roman Amadoca – specifičnu priču o povijesti Ukrajine između ljubavi, pamćenja i zaborava, gdje se osobne, mozaične pripovijesti isprepliću s velikim povijesnim događajima. Slovenska spisateljica Gabriela Babnik, dobitnica Nagrade EU-a za književnost 2013. godine dolazi s romanom Intimno – o romantičnim, vrlo direktnim i erotskim odnosima. S obje autorice se družimo ekskluzivno u programu “Slavenski đardin” i u suradnji s Forumom slavenskih kultura. U Pulu stiže još jedna dobitnica Nagrade Europske unije za književnost (2019.), austrijska književnica Laura Freudenthaler, koja će na Sajmu predstaviti dvije knjige: Kraljica šuti i Priča o duhovima – inovativan prikaz klasične teme ljubavnog trokuta. Iz Francuske stiže Zanzim, koji je uz legendarnog Huberta autor zapaženog stripa Muška koža, odabranog, također, na zadanu temu. Strip tematizira ulogu roda, ali i seksualnosti i ćudoređa u društvenoj zajednici.

Svakako je poseban događaj knjiga Pola veka XX veka u izdanju Biblioteke XX vek. O pola stoljeća ove najvažnije biblioteke u regiji i takvoj predanoj i istinskoj ljubavi prema knjizi govorit će njezin urednik i osnivač, Ivan Čolović, urednica knjige, Dubravka Stojanović te Sinan Gudžević. Iz regije nam stiže i popularni glumac Sergej Trifunović sa svojim putopisnim prvijencem Stovarište u izdanju ugledne Geopoetike, a jedan od pulskih miljenika, crnogorski književnik Andrej Nikolaidis predstavit će svoj novi naslov Hronika propasti, dok će dobitnik Frica i Kočićevog pera, Darko Cvijetić sa svojim posljednjim djelom Noćna straža biti novo lice Pule.

Među domaćim autorima ističe se premijera knjige O životu radnice krajem dvadesetog stoljeća, pisca i dramaturga Gorana Ferčeca, koji samo zbog pulskog Sajma čini iznimku javnih nastupa, a zbog podudarnosti teme radništva i mjesta održavanja Sajma, promocija je podnaslovljena kao Ljubav – radnicama Trikotaže. Dugo se čekalo na novi roman Renata Baretića (Zadnja ruka), koji se i dalje drži vlastite odluke da svoje knjige premijerno uvijek predstavlja na pulskom Sajmu. Ispod čekića dolaze i knjiga eseja Kartografija ljubavi Helene Sablić-Tomić i Mediteran u književnosti Inoslava Beškera. Premda već naširoko prisutan na književnoj sceni, roman Rujanska kupačica Mirjane Dugandžije napokon će službeno predstavljanje imati upravo na sceni Sajma. U Puli će nastupati još i: Damir Karakaš, Ivica Ivanišević, Jurica Pavičić, Đorđe Matić, Marija Andrijašević, Gordana Benić i Andriana Škunca.

Nakon dugo godina na Sajmu će gostovati Pričigin, a temi u prilog bit će to Pričigin o ljubavi uz Borisa Dežulovića, Emira Imamovića Pirkea, Ivicu Ivaniševića i Petra Filipića.
Program “Ljubljana bere” ove godine ugošćuje Toneta Stojka, velikog slovenskog majstora fotografije i legendarnog urednika kultne Mladine. I dok su njegove fotografije Hitchocka i Johna Lennona obišle svijet više puta, Tone Stojko je oduvijek bio i ostao prvenstveno kroničar demonstracija, što će i pokazati u Puli monografijom i izložbom Naša jeza je brezmejna. Demonstracije 1968 – 2020. (Naš bijes nema granica. Demonstracije 1968 – 2020.). U Pulu dolazi i cijenjeni slovenski teoretičar, Mladen Dolar, jedan od osnivača Ljubljanske lakanske škole, sudjelovat će i slovenski pjesnik, dramatičar i prevoditelj, Boris A. Novak te pulskoj publici itekako drag, Goran Vojnović.

Sajam će se osvrnuti i na dvije velike godišnjice: Dvjesto godina Dostojevskog, gdje je polazište rasprave istoimeni zbornik uz panelistice: Jadranku Đokić, Ivanu Peruško i Jasminu Vojvodić, bit će to još jedna rasprava o ljubavi, kako i naslov panela sugerira Amort ili razorna ljubav. Četrdeseta godišnjica smrti Miroslava Krleže na Sajmu će se znakovito obilježiti s dobitnicima Nagrade Fric: Juricom Pavičićem, Markom Gregurom i Darkom Cvijetićem. Hommage velikom pjesniku Josipu Ostiju upriličit će se razgovorom o njegovoj knjizi ljubavi Pred zrcalom. Ostiju s ljubavlju, kao i okrugli stol na temu Ljubav, odmah, sada bit će vrhunci rasprave o središnjoj temi Sajma.

»» www.sanjamknjige.hr/ljubav-opet-sada/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here