KNJIGA BADco.: VJEŽBANJE NEMOGUĆEG

Riječko predstavljanje knjige BADco.: Vježbanje nemogućeg autorice Une Bauer ovog petka u Filodrammatici.

U organizaciji Drugog mora, predstavljanje knjige BADco.: Vježbanje nemogućeg (Centar za dramsku umjetnost i Oaza, 2021.) autorice Une Bauer održat će se u velikoj dvorani Filodrammatice (Korzo 28/1, Rijeka) u petak, 19. studenog u 19 sati. U razgovoru o knjizi će, osim same autorice, sudjelovati Nikolina Pristaš, Ana Kreitmeyer i Goran Sergej Pristaš iz kolektiva BADco.
 
BADco. je kolaborativna izvedbena skupina čiju su jezgru činili Ivana Ivković, Ana Kreitmeyer, Tomislav Medak, Goran Sergej Pristaš, Nikolina Pristaš i Zrinka Užbinec. Od svog osnutka u 2000. pa sve do završetka svog djelovanja 2020. godine, BADco. se sistematično bavio istraživanjem protokola izvođenja, predstavljanja i gledanja, strukturirajući svoje projekte unutar različitih formalnih i percepcijskih odnosa i sklopova. Rekonfiguracija etabliranih odnosa izvedbe i publike, propitkivanje perspektivnih datosti i arhitektonike izvedbe, problematizacija komunikacijskih struktura – sve to čini BADco. međunarodno relevantnim umjetničkim fenomenom i jedinstvenim izvedbenim doživljajem.

Riječima dr. sc. Agate Juniku, „Vježbanje nemogućeg je knjiga koja nježno ali dubinski rastače mitsku priču o bauku hermetičnosti BADco. U majeutičkim razgovorima s članovima kolektiva Una Bauer kao da rekonstruira i uprizoruje živo napeti polilog ne/slaganja, koji je u temelju njihovog rada. Čitamo tako suprotstavljene ili komplementarne uvide u povijest odnosa rada, plesa, filma, kazališta i svih drugih umjetnosti, u položaj žena i uvjete rada na umjetničkoj sceni, koncepte vremena, geoekonomiju i ekosustave te elemente palestinske i drugih borbi za oslobođenje. A nađe se tu i opaski o pranju suđa, strukturi elektronskih ovojnica i prešanog alkohola, gljivicama u poplunima, o postajanju hobotnicom i jelenjim rogovima.“

Autorica knjige, dr. sc. Una Bauer, docentica je na Odsjeku dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Prva joj je knjiga, Priđite bliže: o kazalištu i drugim radostima objavljena u Biblioteci Gordogan 2015. godine (urednik Branko Matan). Doktorirala je 2011. na ideji neutralnosti u radovima Jérômea Bela, Thomasa Lehmena, Raimunda Hoghea i BADco., na Odsjeku za dramu i kazalište sveučilišta Queen Mary, University of London.

Događaj će se održati uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka. Više informacija doznajte na internetskoj stranici Drugog mora, u čijoj će se organizaciji idućeg petka održati i predstavljanje publikacije Klasika, punk, cajke: kulturni kapital i vrijednosti mladih u gradovima na jadranskoj obali autora Krešimira Krola, Svena Marcelića i Željke Tonković s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here