CIKLUS JAPANSKOG FILMA U ART-KINU

Prekrasna zvijezda

Jesenski program u Art-kinu već tradicionalno donosi Ciklus japanskog filma, a program se provodi u suradnji s Veleposlanstvom Japana u Republici Hrvatskoj. Ovogodišnje izdanje održava se od 17. do 21. studenog uz četiri ostvarenja recentne japanske kinematografije.

Ciklus japanskog filma u Art-kinu 17. studenog u 19 sati za otvorenje donosi obiteljsku znanstveno-fantastičnu dramu Prekrasna zvijezda u režiji Daihachia Yoshida o obitelji koja odjednom počne vjerovati da su s druge planete te nastoji ‘svim silama’ spasiti ugroženu planetu Zemlju. Ulaz na film otvorenja slobodan je za sve posjetitelje.

Banana? U ovo doba noći?

Neobičan programski odmak stiže 19. studenog u 18 sati u vidu komedije Banana? U ovo doba noći? Tetsua Maede uz priču o nepokretnom mladiću koji iskorištava profesionalne i neprofesionalne volontere koji mu nastoje pomoći.

U nastavku programa, 20. studenog u 18 sati, dolazi japanska drama Iwane: Mač smirenosti redatelja Katsuhidea Motokija, smještena u prošlost i žanr samurajskog filma (tzv. jidaigeki). Film je svojevrsni komentar Bushido kodeksā koji su se u povijesnom smislu pokazali neodrživima, kao i prikaz onodobnog sistema vladanja koji je na negativne posljedice u društvu (korupcija) odgovarao samo onda kada mu je zbog njih i samom bilo zaprijećeno.

Iwane: mač smirenosti

Za kraj, Yûya Ishii je redatelj koji je karijeru izgradio snimajući filmove o nekonvencionalnim i osobenjačkim likovima, stoga nije iznenađenje da i radnja filma Zamalo čudo za junaka ima jednu takvu ličnost, u ovom slučaju srednjoškolca po imenu Hajime Machida (Kanata Hosoda), ne odveć sposobnog i spretnog mladića čija osobitost počiva u odanosti drugim ljudima koja se manifestira u razumijevanju potreba drugih i skrbi za njih bez iznimke zbog čega je miljenik svog okruženja. Zamalo čudo zaključuje Ciklus japanskog filma u Art-kinu 21. studenog u 18 sati.

Ulaznice za filmske projekcije u sklopu Ciklusa japanskog filma mogu se rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Program se provodi u skladu sa svim važećim epidemiološkim mjerama te od danas, 16. studenog za ulazak u prostore Art-kina neophodna je COVID potvrda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here