NOVA PLANINARSKA OBILAZNICA: SVETI VRHOVI HRVATSKIH PLANINA

Riječ je o obilaznici koja razotkriva veze hrvatskih planinskih vrhova sa staroslavenskom i kršćanskom baštinom.

KT 22 - Sv. Rok

Hrvatsko planinarsko društvo „Zagreb-Matica“ utemeljilo je novu planinarsku obilaznicu Sveti vrhovi hrvatskih planina.

Riječ je o obilaznici koja razotkriva veze hrvatskih planinskih vrhova sa staroslavenskom i kršćanskom baštinom. Autor obilaznice je izv. prof. dr. sc. Ivor Altaras Penda.

KT 24 – Vidova gora

Obilaznica je točkasta što znači da nema zadane trase, ali ima čak 32 kontrolne točke. Među njima su Sveta Gera, Petrov vrh, Sveti Rok, Sveti Vid, Mohokos i Medvedgrad. Točke se nalaze diljem zemlje – od Papuka do Konavala. Raspršene su u devet županija. Vrhovi su povezani s čak 10 kršćanskih svetaca i 5 staroslavenskih božanstava.

„Ljudi su oduvijek birali i označavali najviša i najljepša, a ponekad i najnepristupačnija mjesta nekog kraja kao one lokacije gdje su osjećali da se mogu povezati s onime što su smatrali svetim – Bogom, bogovima, natprirodnim silama, svojim pokojnima, prirodom… Obilaznicom Sveti vrhovi hrvatskih planina ulazite u svijet svetoga i obići ćete mjesta gdje su brojne generacije naših predaka, ali i naše današnje, tražile i, vjerujem, pronalazile svoj duhovni spokoj. I sve nam to, kao baštinu, ponosno ostavili za budućnost“, kazao je prof. dr. sc. Ivor Altaras Penda.

Kako bi se planinare potaknulo na obilazak Svetih vrhova hrvatskih planina, stvoren je dnevnik planinarske obilaznice, knjižica koja pojašnjava vezu planinskih vrhova s kršćanskim svecima, odnosno staroslavenskom mitologijom. U dnevniku je i prostor za ovjeru navedenih kontrolnih točaka pripadajućim žigom. Trideset i dva vrha zajedno imaju gotovo 28.500 metara nadmorske visine što znači da će planinar koji ih sve osvoji, iza sebe imati impresivan podvig. Tada dobiva i značku Sveti vrhovi hrvatskih planina.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here