SVJETSKI DAN AUDIOVIZUANE BAŠTINE – RESTAURIRANI KLASICI DOMAĆE KINEMATOGRAFIJE NA VELIKOM PLATNU ART-KINA

Iako su vrijedan povijesni izvor, audiovizualni zapisi u stalnoj su opasnosti od propadanja. Brojni materijali nepovratno su izgubljeni zbog zanemarivanja, prirodnog propadanja i tehnološke zastarjelosti. Upravo zato posebna pažnja pridaje se podizanju svijesti o važnosti audiovizualnih dokumenata kao sastavnog dijela nacionalnog identiteta svake zemlje te se upozorava na hitnu potrebu njihove zaštite

Povodom obilježavanja Svjetskog dana audiovizualne baštine 2021. godine, u suradnji s Kino mrežom i Hrvatskim državnim arhivom, kraj listopada i početak studenog u Art-kinu donosi selekciju kratkih dokumentarnih filmova Krste Papića, na programu 28. listopada u 20 sati, te dva digitalno restaurirana klasika domaće kinematografije – 2. studenog u 20 sati Tko pjeva, zlo ne misli (1970.) Kreše Golika i 3. studenog u 18 sati Ciguli miguli (1952.) Branka Marjanovića. Ulaz na filmske projekcije slobodan je za sve posjetitelje.

Program kratkometražnih dokumentarnih filmova jednog od najznačajnijih redatelja hrvatske kinematografije, Krste Papića, donosi briljantne, a rijetko dostupne, naročito kada je riječ o velikom platnu, naslove Halo München, Čvor, Kad te moja čakija ubode, Nek se čuje i naš glas i Mala seoska priredba.

Romantična glazbena komedija Tko pjeva zlo ne misli prošle je godine proslavila svoju jubilarnu 50. obljetnicu, a taj je kultni domaći naslov donedavno u kritičarskim anketama proglašavan najboljim hrvatskim filmom te do današnjih dana drži titulu najpopularnijeg, budući da ga je samo za vrijeme distribucije u Zagrebu pogledalo 235.000 posjetitelja.

Šarmantno pitoreskna glazbena komedija Ciguli miguli redatelja Branka Marjanovića i scenarista Jože Horvata prvi je hrvatski film bunkeriran od strane socijalističkog poretka. Riječ je o satiričnoj priči o partijskom funkcionaru koji dolazi u provincijski gradić i razračunava se s tamošnjom, njemu neprikladnom, kulturnom sekcijom u obliku pet glazbenih društava. Film zbija šale na račun slijepog birokratizma jednako koliko i na račun provincijskog mentaliteta, a jedina strana kojoj se iskreno priklanja ona je omladinska, jer samo u njoj leži nada za budućnost.

Iako su vrijedan povijesni izvor, audiovizualni zapisi (pokretne slike i snimljeni zvuk) u stalnoj su opasnosti od propadanja. Brojni materijali nepovratno su izgubljeni zbog zanemarivanja, prirodnog propadanja i tehnološke zastarjelosti. Upravo zato posebna pažnja pridaje se podizanju svijesti o važnosti audiovizualnih dokumenata kao sastavnog dijela nacionalnog identiteta svake zemlje te se upozorava na hitnu potrebu njihove zaštite.

Zbog važnosti očuvanja audiovizualne baštine za sljedeće naraštaje Kino mreža u partnerstvu s Hrvatskim državnim arhivom/Hrvatskom kinotekom na razini cijele Hrvatske po peti put održava program povodom Svjetskog dana audiovizualne baštine koji se diljem svijeta tradicionalno obilježava od 2005. godine, kada ga je utemeljio UNESCO.

Ulaz na program je slobodan, a ulaznice za filmske projekcije mogu se rezervirati putem e-pošte ulaznice@art-kino.org.

Više na https://www.art-kino.org/hr/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here