PREDSTAVLJANJE KATALOGA I SIMPOZIJ POSVEĆEN KLIMTU

U sklopu izložbe „Nepoznati Klimt – ljubav, smrt, ekstaza“ u Muzeju grada Rijeke, u Svečanoj dvorani Palače šećera organiziraju se 26. listopada dva popratna programa.

Prvi je predstavljanje kataloga izložbe, koje počinje u 12 sati. Riječ je o bogato ilustriranom izdanju od 236 stranica u dvije jezične verzije, hrvatskoj i engleskoj, posvećenom životu i radu trojice umjetnika čiji se radovi mogu vidjeti na drugom katu Palače. To su Gustav Klimt, Ernst Klimt i Franz Matsch. Fokus je na Gustavu Klimtu, najvećom od trojice bečkih slikara čija su platna izrađena da bi krasila svod riječkog HNK Ivana pl. Zajca. Katalog donosi tekstove 15 vodećih domaćih i međunarodnih poznavatelja Klimtova rada.

Naglasak izdanja je na Klimtovoj ranijoj umjetničkoj fazi, što znači kako tekstovi dobrim dijelom govore o utjecajima njegovih slikarskih početaka na secesijski prevrat koji je uslijedio nakon riječke epizode. Slikovni prilozi ne donose samo prikaze riječkih djela već ujedno djela koja pokazuju utjecaje prethodnika i suvremenika na stilski razvoj najpoznatijeg od trojice slikara koji su 1885. ukrasili svod riječkoga kazališnog zdanja.

O katalogu će govoriti: Ervin Dubrović, Irena Kraševac, Marian Bisanz-Prakken, Julija Lozzi Barković, Daina Glavočić i Deborah Pustišek Antić, koja je ujedno autorica izložbe i urednica kataloga.

Nakon predstavljanja izdanja, u Svečanoj dvorani započet će u 13.30 sati simpozij posvećen Klimtu i njegovu vremenu. Izlagački niz otvorit će Ervin Dubrović temom Bečki i venecijanski umjetnici u riječkom kazalištu. Slijede izlaganja Deborah Pustišek Antić (Percepcija Gustava Klimta u Rijeci do 1940-ih), Mariana Bisanz-Prakkena (Studije za riječke slike), Irene Kraševac (Riječke slike – ikonografski program), te Ane Rušin Bulić i Slobodana Radića (Konzervatorsko-restauratorski radovi na slikama). U završnici skupa sudionicima će se obratiti Tajana Pleše, direktorica Hrvatskoga restauratorskog zavoda.

Samo za tu prigodu, u Svečanoj dvorani bit će izložena mapa Klimtovih crteža objavljena 1922. godine.

Poštujući aktualne epidemijske mjere koje ograničavaju broj sudionika, obvezna je najava  zainteresiranih za praćenje predstavljanja kataloga i simpozija. Najaviti se može na mejl info@muzej-rijeka.hr i to do 25. listopada u 12 sati.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here