TJEDAN ČEŠKOG FILMA U ART-KINU

Otvorenje Tjedna češkog filma uz novi film Agnieszke Holland.

Riječkoj publici omiljeni Tjedan češkog filma u ovogodišnjem izdanju od 26. do 30. listopada u Art-kino donosi pet recentnih čeških filmova, a program se provodi u suradnji s Veleposlanstvom Republike Češke u Zagrebu.

Šarlatan

Ciklus 26. listopada u 20 sati otvara novi film velike Agnieszke Holland, biografska drama Šarlatan o iscjelitelju Janu Mikolášeku koji je izliječio stotine ljudi pomoću biljnih lijekova. Kao češki kandidat za prošlogodišnje izdanje nagrade Oscar, Šarlatan je ušao u uži izbor za nominacije u kategoriji Najboljeg međunarodnog filma, a osvojio je pet nagrada, uz onu za najbolji film, na ovogodišnjem izdanju Czech Lion Awards.

Krajolik u tmini

Idući dan, 27. listopada u 20 sati, na programu je povijesna drama Krajolik u tmini Bohdana Sláme, inspirirana masakrom u Tušťu iz svibnja 1945. godine. Riječ je o filmsko-sociološkoj studiji koja se vremenski proteže na razdoblje prije i poslije spomenutog događaja, a povijesnim se događajima bavi na izrazito realističan način (istraživanje za potrebe scenarija trajale su osam godina). Film kritičari zbog upotrebe crno-bijele fotografije, bavljenja sličnom tematikom i snimanja na autentičnim lokacijama uspoređuju s Hanekeovom Bijelom vrpcom, kao i Rossellinijevim filmovima snimljenima neposredno nakon rata.

Modelar

Četvrtak, 28. listopada u 18 sati donosi film Modelar, novi film renomiranog češkog redatelja Petra Zelenke. Riječ je o psihološko-političkom trileru s elementima apsurdnog humora koji su tipični za ovog autora (Dugmetari, Zlo i naopako, Izgubljeni u Minhenu…), a djelomično je inspiriran ruskim 19-stoljetnim anarhistima i njihovom radikalnom političkom borbom protiv tiranije koja je uključivala nasilje, odnosno atentate na stvarne ili simboličke predstavnike vlasti.

Havel

Biografska drama Havel, o češkom dramskom piscu, disidentu i, u konačnici, prvom predsjedniku Češke Václavu Havelu, na program je 29. listopada u 20 sati. Film češkog redatelja srednje generacije Sláveka Horáka pritom nije samo kronika ‘historijski relevantnih’ prizora iz života najpoznatijeg disidenta zemalja Varšavskog pakta, već je studija karaktera jednog u početku uspješnog umjetničkog, Talijinoj muzi posvećenog duha i, nadasve, bonvivana kojeg bije glas nepopravljivog zavodnika nimalo obazrivog prema vlastitoj ženi Olgi (Anna Geislerová), a potom istaknutog borca za ljudska prava koji je zbog istaknutog sudjelovanja tijekom Praškog proljeća pod stalnom prismotrom tajne policije i kojem represivni aparat zemlje ne daje normalno živjeti.

Tjedan češkog filma u Art-kinu zatvara obiteljska avantura Gump – pas koji je ljude naučio živjeti, 30. listopada u 16 sati, uz dodatno prikazivanje filma u kinodvorani Dječje kuće 29. listopada u 18 sati. Obiteljski film redatelja F. A. Brabeca priča je o svijetu gledanom očima psa lutalice Gumpa, o svijetu koji je mnogima od nas nepoznat i o tome kako nas životinje vide i koliko im je naš svijet važan.

Ulaznice za filmske projekcije u Art-kinu mogu se rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here