BICIKLISTIČKE STAZE – OČI VINODOLA

Oči Vinodola - atraktivana biciklistička staza od Vrataruše do Triblja, duga oko 60 kilometara, obiluje nezaboravnim vizurama na Kvarnerski zaljev, Vinodol i Crikveničko-vinodolsku Rivijeru.


RUTA: Vrataruša – Luka Krmpotska – Bater – vidikovci Slipica, Mahavica i Pridva – Tribalj

Za Vinodol kažu da je raj za romantične duše, ali i veliki izazov pustolovima i ljubiteljima aktivnog odmora. Ova dolina vina, kako joj i sam naziv kaže, prekrasna je priča, satkana od bogate povijesti, brojnih kulturnih i povijesnih spomenika, prirodnih ljepota i tradicije. Knezovi Frankopani i Zrinski ostavili su na ovom području svoj duboki trag predavši u nasljeđe mnogobrojne utvrde i dokumente, iako povijest seže još u antičko doba kada Rimljani donose vinovu lozu. Atraktivna konfiguracija terena, kombinacija doline i strmih litica na korak od mora i dva od gora, čine Vinodol još posebnijim. U to se možete uvjeriti ukoliko posjetite Oči Vinodola – 6 nevjerojatnih vidikovaca razasutih ponad Vinodola s kojih se pružaju jedinstveni pogledi.
Obiđite svih šest vidikovaca (Mahavica, Pridva, Slipica, Gradina, Sviba i Kuk) i povežite ih u jednu zanimljivu biciklističku priču te uživajte u vizurama koje pružaju.
Naša predviđena tura od Vrataruše do Triblja, duga oko 60 kilometara, obiluje nezaboravnim vizurama na Kvarnerski zaljev, Vinodol i Crikveničko-vinodolsku Rivijeru. Vodi vas pored divovskih vjetrenjača i pašnjaka na kojima vas brojni divlji konji znatiželjno prate pogledom.

Ova biciklistička ruta započinje na predjelu Vrataruša iznad Senja na kojem se nalazi prva vjetroelektrana u Hrvatskoj priključena na prijenosnu mrežu. Sastoji se od 14 vjetroagregata koji dosižu visinu od 80 metara dok pri vrtnji opisuje krug promjera 90 metara. Zanimljivo je da je ukupna visina turbine od tla do vrha lopatice u okomitom položaju čak 125 m.
Prvih nekoliko kilometara ruta prolazi makadamom tik pored tih impozantnih vjetroagregata nakon čega se kod mjesta Alan spaja na asfalt.  Od Alana ruta se nastavlja kroz Luku Krmpotsku do prvog vidikovca – Sviba (753 m). Sam vidikovac smješten je podno travnatih obronaka Male i Velike Svibe na prekrasnim planinskim livadama sa nesputanim atraktivnim vidicima na sve strane: planinsko zaleđe, zaobalna naselja, Kvarnerski zaljev, Velebit i Učku.

Ruta se nastavlja cestom koja se i sama predstavlja kao vidikovac prema Bateru gdje možete vidjeti lokaciju indijanskog logora za potrebe snimanja filma Winnetou, ali i stado divljih konja koji nesmetano šetaju i uživaju na obližnjim pašnjacima. Od Batera se ruta spušta do Ledenica i vidikovca Gradina (379 m). Vidikovac je smješten na cesti Novi Vinodolski – Ledenice odmah iznad naselja Ledenice sa prekrasnim pogledom na ledeničko polje, Novi Vinodolski, Klenovicu, Velebit i Kvarnersko otočje. Slijedi duži, ali ne pretjerano strm uspon do vidikovca Slipica (446 m) koji je smješten na petom kilometru ceste Bribir – Lukovo – Lič iznad samog Bribira na strmoj kamenoj litici.  Nakon Slipice ponovo se prelazi na makadam i nastavlja prema vidikovcu Mahavica (781 m) pored kojeg se nalazi i zaletište za paraglidere.

Ukupnoj pejzažnoj cjelini cjelokupnog prostora doprinosi uska cestica uzdižući se uz veličanstvene kamene gromade i sipare Kozaka. Iako je uska, strma i zahtjevna, ona je i dvosmjerna te se na svakih 200-tinjak metara nalaze ugibališta za prijevozna sredstva. Sama vožnja prema i od vidikovca pruža nezaboravan doživljaj, ali i iziskuje dobre vozačke vještine u što ćete se i uvjeriti kada se od Mahavice najprije kratko spustite do vidikovca Pridva (573 m) te nastavite sa spuštanjem do Triblja gdje možete završiti turu ili produžiti do Crikvenice novouređenom biciklističkom stazom.

Više informacija o ruti: http://www.promotiv-turizam.hr/biciklisticke-oci-vinodola-11-10/

TEHNIČKI PODACI:
Trajanje biciklističke ture:
  6 h
Ukupna dužina: 60 km
Ukupni uspon: 1100 m
Podloga: 75% asfalt, 25% makadam
Zahtjevnost: 3 / 5
Kategorija: Trekking
Oprema: Udobna biciklistička odjeća i obuća, kaciga, zaštitne naočale, vjetrovka, ruksak

PROČITAJTE JOŠ: BICIKLOM PO OTOKU VITALNOSTI – LOŠINJ


Promotiv Travel Outdoor je turistička agencija specijalizirana za programe aktivnog odmora, posebice biciklističke i pješačko-planinarske programe, a na tržištu djelujemo nešto više od 3 godine. I prije  pokretanja turističke agencije, kada smo shvatili da se treba specijalizirati i usavršiti posebnu granu turizma, bavili smo se promocijom u turizmu, organizacijom evenata te turističkim i biciklističkim vođenjem grupa.  Tako se hobi i način života pretvorio u posao.

Usluge koje pružamo su raznovrsne: organizacija izleta i paket aranžmana, turističko vođenje, vođenje biciklističkih i planinarskih grupa, transfer bicikala, najam bicikala i GPS uređaja, osmišljavanje i kreiranje turističkih publikacija, organizacija i promocija sportsko-rekreativnih evenata, oglašavanje destinacija i turističkih proizvoda. Svakom klijentu pristupamo na individualan način čime nastojimo zadovoljiti njihove želje i potrebe. Želimo im ponuditi originalne turističke doživljaje temeljene na jedinstvenim resursima i atrakcijama destinacije.

Želimo staviti naglasak na destinacije koje su vrlo atraktivne, a neopravdano manje posjećene, kao što je planinsko zaleđe Kvarnera – subregija Gorski kotar i Riječki prsten.
Gost traži raznolike sadržaje u destinaciji, a spoj zelenog i plavog na tako malom području idealna je kombinacija za jedinstven doživljaj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here