BICIKLISTIČKE STAZE – BICIKLOM PO OTOKU VITALNOSTI (LOŠINJ)

Biciklistička ruta po otoku vitalnosti jedna je od najatraktivnijih i najmanje zahtjevnih ruta na Kvarneru. Zbog izrazito položenog terena uz samu obalu ruta je namijenjena svima – početnicima, obiteljima s djecom, biciklistima u zrelijoj dobi.

BICIKLISTIČKE STAZE – Biciklom po otoku vitalnosti (Lošinj)

RUTA: Mali Lošinj – Čikat – Rovenska – Veli Lošinj – Mali Lošinj

Blaga mediteranska klima, izuzetno bogata bioraznolikost, brojne manifestacije prilagođene svim uzrastima, samo su neki od epiteta zbog kojeg Lošinj nazivaju i Otokom vitalnosti.

Tradicija zdravstvenog turizma dulja od 125 godina također je važan segment ponude, a kombinacija mirisa guste borove šume i ljekovitog bilja te aerosoli mora kreiraju jedinstvenu aromaterapiju na otvorenom. Znaju to i brojni gosti Lošinja koji ga posjećuju tijekom cijele godine, dok je predsezona i posezona rezervirana uglavnom za pješačenje i biciklizam.

Smješten u uvali Augusta, najvećoj zatvorenoj uvali lošinjskog arhipelaga, grad Mali Lošinj s nešto više od 8.000 stanovnika danas je najveći otočni grad na Jadranu. Njegovi počeci sežu još iz 12. stoljeća kada je 12 hrvatskih obitelji nastanilo uvalu sv. Martina na istočnoj strani otoka. Podijeljen na Velo selo (danas Veli Lošinj) i Malo selo, Zlatno doba Malog Lošinja bio je konac 19. stoljeća kada je, zahvaljujući moru i pomorstvu “Malo selo” postalo pomorski gradić.

Biciklistička ruta po otoku vitalnosti jedna je od najatraktivnijih i najmanje zahtjevnih ruta na Kvarneru. Zbog izrazito položenog terena uz samu obalu ruta je namijenjena svima – početnicima, obiteljima s djecom, biciklistima u zrelijoj dobi. Osim toga, možete uživati u pogledima na cijeli lošinjski arhipelag – otoke Unije, Susak i Ilovik, ali i na Rab, Pag i Velebit.
Valja također upozoriti kako treba biti i jako oprezan s obzirom da se veći dio pedalira po betonskoj stazi koja je mjestimice široka oko jedan metar i kako nema zaštitne ograde. Preporuča se izbjegavanje ljetnih mjeseci kada su lošinjski kampovi puni i kada dijelove rute koristi veliki broj kupača.

Iz centra Malog Lošinja krećemo u smjeru Čikata te nakon jednog kilometra s asfalta prelazimo najprije na makadam, a potom i na betonsku stazu prateći samu obalu. Ubrzo stižemo do Boka False, morskog prolaza između otoka Lošinja i Koludarca. Na tom je dijelu dubina mora svega jedan metar te se ne preporuča prolaz plovilima dubljeg gaza. Od Boka False pratimo atraktivnu stazu krivudajući kroz Zlatnu i Srebrnu uvalu te najveću uvalu Čikat po kojoj cijelo područje nosi ime. Naime, danas bujna šuma alepskog bora zasađena je na zapuštenom terenu krajem 19. stoljeća naporima Društva za pošumljavanje i poljepšavanje Malog Lošinja pod vodstvom poznatoga lošinjskog prirodoslovca i domoljuba Ambroza Haračića. Park šumom proglašena je 1992. godine. Na izlazu iz uvale na rtu Anuncijata nalazi se crkvica Blažene Djevice Marije izgrađena 1858. godine. To je tradicionalno zavjetno svetište lošinjskih pomoraca i mjesto s kojeg su supruge, majke, djevojke i kćeri pozdravljale svoje najdraže kada su isplovljavali na daleka mora. Od Anuncijate nastavljamo do Velog žala, još jedne atraktivne uvale s hotelima namijenjenima obiteljima s djecom nakon čega nas očekuje i lagani uspon te vožnja glavnom cestom u smjeru Velog Lošinja. Prije kružnog toka, zastanite u Miomirisnom vrtu u kojem raste preko 250 samoniklih biljnih mirišljavica čiji se mirisi šire po cijelom lošinjsko-creskom otočju. Od Miomirisnog vrta vozimo u smjeru Velog Lošinja prateći glavnu cestu nakon čega se pitoresknim kamenitim ulicama spuštamo do uvale Rovenska. Uvala je ime dobila po buri koja «rove» (ruje, ore) obalu nesmiljenom snagom, a u njoj je smješten ribarski dio Velog Lošinja. Od Rovenske slijedi ponovno vožnja betonskom stazom uz more do crkve sv. Antuna čiji toranj dominira gradićem s brojnim raskošnim vilama s lijepim vrtovima. Predahnite na nekoj od terasa tik uz more ili posjetite Plavi svijet gdje možete naučiti nešto više o istraživanjima i zaštiti Sredozemnog mora te posvojiti dupina. Od centra Velog Lošinja nastavljamo obalnom šetnicom kroz uvale Vale Škura i Valdarke prema Malom Lošinju. Uspinjemo se do rotora i skrećemo prema sv. Martinu gdje nas čeka završni dio uzbudljive vožnje po stazi uz samu obalu. Nakon dolaska na glavnu otočnu cestu kod brodogradilišta pratimo oznake za centar i stižemo na početnu točku.

 

Startna točka: Mali Lošinj (riva)
Ciljna točka: Mali Lošinj (riva)
Dužina km: 25 km
Ukupni uspon m: 190  m
Najviša točka m: 60  m
Najniža točka m: 0 m
Fizička zahtjevnost: 2/5
Tehnička zahtjevnost: 1/5
Podloga:  10 % makadam, 30 % asfalt, 60 % betonska staza
Kategorija: Trekking

LINK za download GPS traga:
https://www.bikemap.net/en/r/5626817/#11.75/44.5322/14.4731

(autor fotografija: Bojan Šenkinc, Promotiv Travel Outdoor)

PROČITAJTE JOŠ:
BICKLISTIČKE STAZE – AVANTURA PO OTOKU SREĆE – RAB


 

Promotiv Travel Outdoor je turistička agencija specijalizirana za programe aktivnog odmora, posebice biciklističke i pješačko-planinarske programe, a na tržištu djelujemo nešto više od 3 godine. I prije  pokretanja turističke agencije, kada smo shvatili da se treba specijalizirati i usavršiti posebnu granu turizma, bavili smo se promocijom u turizmu, organizacijom evenata te turističkim i biciklističkim vođenjem grupa.  Tako se hobi i način života pretvorio u posao.

Usluge koje pružamo su raznovrsne: organizacija izleta i paket aranžmana, turističko vođenje, vođenje biciklističkih i planinarskih grupa, transfer bicikala, najam bicikala i GPS uređaja, osmišljavanje i kreiranje turističkih publikacija, organizacija i promocija sportsko-rekreativnih evenata, oglašavanje destinacija i turističkih proizvoda. Svakom klijentu pristupamo na individualan način čime nastojimo zadovoljiti njihove želje i potrebe. Želimo im ponuditi originalne turističke doživljaje temeljene na jedinstvenim resursima i atrakcijama destinacije.
Želimo staviti naglasak na destinacije koje su vrlo atraktivne, a neopravdano manje posjećene, kao što je planinsko zaleđe Kvarnera – subregija Gorski kotar i Riječki prsten.
Gost traži raznolike sadržaje u destinaciji, a spoj zelenog i plavog na tako malom području idealna je kombinacija za jedinstven doživljaj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here