Dvanaestog lipnja 1957. godine brod  „Brioni“ nosivosti 140 tona u vlasništvu Lošinjske plovidbe Rijeka nalazio se u riječkoj luci vezan uz gat „ Vladimir Gortan“. Vršio se ukrcaj 139 tona svinjske masti napunjene u 672 bačve. Bačve masti trebalo je prevesti u luku Piran.

Isplovljavanje odgođeno zbog nevremena

Brod s teretom trebao je isploviti još iste noći, ali zbog nevremena polazak je odgođen za drugi dan. Tijekom noći nevrijeme je popustilo te je brod Brioni isplovio iz riječke luke ujutro 13. lipnja. Pod zapovijedanjem zapovjednika broda Ante Garažina brod je odmah zauzeo pravilan kurs. Nakon nekoliko minuta plovidbe zapovjednik je procjenio je da se brod i teret dobro ponašaju po nemirnom moru, koje se još nije smirilo nakon jakog nevremena. Kapetan je prepustio kormilo jednom mornaru i sišao na palubu pregledati teret. Primijetio je da je popustila užad kojom je bio vezan teret bačava i odlučio da ih se mora ponovo bolje vezati.

Odmah je dao zapovijed posadi da krene osigurati teret jer se brod dosta ljuljao i valjao na nemirnom moru. Dok je posada privezivala teret, vidjeli su da im se s desne strane približava Jadrolinijin putnički brod „Maribor“. Zapovjednik Garažin brzo je pošao na most kako bi skrenuo brod. Nije želio da „Maribor“prođe u neposrednoj blizini jer se bojao da val nadolazećeg broda još više zaljulja i poremeti loše ukrcan i vezan teret na palubi broda.

 

Kobno skretanje broda Brioni

Kapetan Garažin skrenuo je kormilom u lijevo i u momentu kada je „Maribor“ prošao, brod se nagnuo na desnu stranu što je uzrokavalo padanje bačava.. Noštromo broda skočio je u more da ga bačve ne udare. Zapovjednik je zaustavio motor i pokušao potražiti sjekiru da presječe konope kojim su bačve bile vezane u nadi da će ispraviti brod ako bačve popadaju u more. Po sjekire se nije moglo jer su se nalazile u unutrašnjosti broda.

Brod se sve više naginjao. Jedino što su uspjeli bilo je spustiti čamac za spašavanje te se posada s broda ukrcala na njega u posljednjem trenutku. Kada su zaveslali kako bi se što prije udaljili od tonućeg broda za nesreću im je pukao „škern“. Veslali su jednim veslom polako se udaljavajući od tonućeg broda. Vidjeli su brod Maribor kako se pokušava vratiti u pomoć. Uspjeli su se udaljiti desetak metara od broda prije nego je potonuo.

Brod “Maribor”

Havarija dvije milje ispred Rijeke

Brod Brioni potonuo je dvije morske milje ispred Rijeke točno u devet sati – pola sata nakon isplovljavanja. Potonuo je na dubinu od 62 metra. U roku od pet do šest minuta sve je bilo gotovo, ništa od stvari, robe ili dokumenata nije se moglo spasiti. Sa čamca za spašavanje posada se prebacila na brod Maribor, a zatim lučkim tegljačem na kopno.

Bačve koje su se nalazile na palubi broda ubrzo su isplivale na površinu mora. Struja ih je raznosila na sve strane. Isti dan brodovima i čamcima organizirano je skupljanje bačava. Vjetar jačine tri bofora ometao je čitav posao. Cijeli dan  radilo se na njihovu pronalaženju i dizanju – uspjelo se spasiti 146 bačava. Sutradan se opet izašlo na posao. Bačve su bile već daleko odnešene morskim strujama. Ribari su pronašli oko šezdeset komada  te ih prebacili na kopno kraj Moščeničke Drage. Moralo se pretražiti svaku uvalu do Rabca.


Spašeno 340 bačava masti

Stariji ribari s tog područja i danas se sjećaju kako je bilo nemoguće da dva čovjeka iz mora podignu i izvade bačvu masti u ribarsku barku, stoga su razradili poseban način podizanja bačava na ribarske barke pomoću užeta. Tog dana prebačeno je u Rijeku još 159 bačava. Kasnije je od strane ribara dobiveno još nekoliko tako da je spašeno ukupno 340 bačava masti. Ne zna se koliko ih je još ostalo u štivi broda. Nije bilo opasnosti da se mast pokvari jer su bačve bile hermetički zatvorene.

Brod Brioni bio je osiguran tako da su odmah počeli pregovori o njegovom vađenju. Nakon nekoliko mjeseci brod je izvadila ekipa poduzeća Brodospas iz Splita.


Brod Brioni – tehnički podaci i povijest

Motorni brod za opće terete Brioni sagrađen je 1952. godine u brodogradilištu Vicko Krstulović u Splitu kao novogradnja „68“ za potrebe vojske. Brod blizanac bio je brod „Sežana“. Nosivost mu je bila 150 tona, izrađen od čelika, spajan zakovicama. Imao je danski trocilindrični dvotaktni dizel motor „Burmeister&Wain“ snage 101 KW i postizao brzinu od 8 čvorova. Bio je dugačak 30,25 m, širok je 5,51m i visok 2,42 m. Brod je imao i određeni komfor –  imao je veliki wc, kupaonicu sa tuševima i umivaonicima, te kabinu s osam kreveta za posadu.

Godine 1956. uvršten je u flotu Obalne plovidbe iz Rijeke  koja uskoro postaje kompanija „Lošinjska plovidba Rijeka“.
Brod Brioni je nakon potonuća i vađenja ispred Rijeke  remontiran u brodogradilištu Punat.U Svibnju 1961. „Opća poljoprivredna zadruga Punat“ kupuje brodove Brione i Glavotok  od Lošinjske plovidbe.
Pod zapovijedanjem  kapetana Bernarda Žic Osipina i motoriste Ive Gržanića (kojem zahvaljujem za ostvarenje ove priče), brod Brioni mirno i sigurno plovi za OPZ Punat. Kopao je i prevozio pijesak iz Lopara za Rijeku, Pulu, Zadar, Poreč.
Godine 1962 OPZ Punat daje mu novo ime „Bracol“, da bi ga 1965. godine prodala „Splošnoj plovidbi Piran“ gdje dobiva ime „ Seča“.Godine 1971 brod ex „BRIONE“ kupuje „Brodarska zadruga s.o.j. Budva“ da bi godine 1974. bio izrezan u rezalištu Brodospasa Split , Sveti Kajo.

Kapetanu broda „Brioni“ Anti Garažinu bilo je to drugi brodolom. Godine 1943. plovio je kao kormilar na brodu „Treći“ nosivosti 7.000 t koji je pripadao Dalmatinskom trgovačkom društvu „Dubrovnik“. Nalazili su se 20-30 milja od luke Brindizi. Voda je prodirala u brod. Polako je počeo tonuti. Žrtava nije bilo.

PROČITAJTE JOŠ: SPAS IZ PAKLA KRUZERA HELEANNA

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here