RJEČINA – MLIN ELEKTRANA OD PRIJE 100 GODINA

Nekad je Trnovica bila centar zbivanja. Tu su se nalazili mlinovi, stupe pa čak i elektrana koja je još prije 100 godina napajala selo električnom energijom.

posljednji mlin u Trnovici

U Trnovici, malom mjestu u gornjem toku Rječine mještani su nam ispričali priču o mlinovima i stupama. Ivan Juretić Pušetov je bio čovjek koji je pred sto godina u svojoj kući imao mlin, oštariju, trgovinu, pekaru; a proizvodio je i struju. Naime, jedno od vodeničkih kola bilo je spojeno na turbinu koja je proizvodila struju za cijelo selo. Isto kolo je bilo spojeno i na mlin za mljevenje žita.

Valter i Zorica Zoretić pored jaza u Trnovici

Kuća do njegove, stara oko 600 godina je kuća obitelji Matejčić zvanih Matanovi. Oni su imali stupe i mlinove. Stupe su služile za obradu grubog vunenog sukna koje se tuklo kako bi omekšalo. Mehanizam sa batovima koje je pokretalo vodeničko kolo zvao se stupa. Navodno su sukno donosili čak i iz Dalmacije.

Danas zapušteno i napušteno selo iz kojeg ljudi odlaze nekad je bilo važan centar. Živjelo se teško ali lijepo, kažu mještani. Uz Rječinu je nekad bilo mnogo mlinova, a danas je ostao samo jedan u Martinovom selu. Što su nam još ispričali mještani pogledajte u prilogu.

Ukoliko želite pogledati i pročitati ostale reportaže o Rječini kliknite ovdje!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here