RIJEČKA PREMIJERA “PLAVOG CVIJETA”

Plavi cvijet Zrinka Ogreste u Art-kinu: riječka premijera pobjednika Pulskog filmskog festivala

 

Plavi cvijet trijumfirao je na Pulskom filmskom festivalu, osvojivši Veliku zlatnu arenu – četvrtu po redu, što ovog redatelja čini prvim kojem je to pošlo za rukom – a dobitnik je i nagrada Zlatna arena za najbolju režiju, Zlatna arena za najbolju žensku glavnu ulogu te Nagrade kritike za najbolji film u Hrvatskom programu

U Art-kino premijerno stiže iščekivani pobjednik ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala, Plavi cvijet Zrinka Ogreste, u srijedu, 13. listopada s početkom u 20 sati, uz gostovanje redatelja filma.

U fokusu radnje filma nalazi se međusobni odnos triju generacija žena utjelovljen u liku Mirjane (Vanja Ćirić) koja se pokušava nositi s tinejdžerskim buntom kćerke Veronike (Tea Harčević) i zahtjevima zajedljive majke Violete (Anja Šovagović-Despot), što je samo uvod u širu sliku života koji okružuje glavnu junakinju, upotpunjen likovima njezinog bivšeg muža Vlade (Nikša Butijer), sadašnjeg ljubavnika Jakova (Alen Liverić) i njegove žene Ankice (Doris Šarić Kukuljica).

Riječ je o ekranizaciji teksta Drama o Mirjani i ovima oko nje hrvatskog dramatičara Ivora Martinića koji je i supotpisnik scenarija s redateljem Zrinkom Ogrestom.

Nakon svjetske premijere na 43. Moskovskom međunarodnom filmskom festivalu na kojemu ga je publika izabrala trećim najboljim filmom festivala, Plavi cvijet je prikazan na nizu europskih festivala kao i festivala u zemljama u okruženju. Film je trijumfirao i na Pulskom filmskom festivalu, osvojivši Veliku zlatnu arenu – četvrtu po redu, što ovog redatelja čini prvim kojem je to pošlo za rukom – a dobitnik je i nagrada Zlatna arena za najbolju režiju, Zlatna arena za najbolju žensku glavnu ulogu te Nagrade kritike za najbolji film u Hrvatskom programu.

Suptilna i slojevita priča o tri generacije žena osmi je film Zrinka Ogreste (Krhotine, Tu, S one strane), nagrađivanog redatelja osobitog filmskog senzibiliteta koji i s ovim djelom potvrđuje razinu svog filmskog opusa, uvijek s izrazitim osjećajem za pitanje običnog čovjeka.

Ulaznice za premijeru mogu se rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina od četvrtka, 7. listopada svakog dana sat vremena prije početka prve projekcije u danu ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više informacija potražite na https://www.art-kino.org/hr/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here