RIJEČKI LUTKARI OVJENČANI NAGRADAMA NA TRI FESTIVALA

Gradsko kazalište lutaka Rijeka na 14. Malom Maruliću:

„Flekavac“ odnio dvije nagrade

Osim što je oduševio splitsku publiku na 14. Festivalu hrvatske drame za djecu Mali Marulić, „Flekavac“ autorice Nine Mitrović i redateljice Renate Carole Gatica osvojio je i dvije strukovne nagrade – Nina Mitrović za najbolji tekst te Ivana Đula i Luka Vrbanić nagradu „Zdenka Mišura“ za songove i glazbu.

U organizaciji Gradskog kazališta lutaka Split, 14. Mali Marulić održan je od 28. rujna do 2. listopada u Splitu, a izbornik ovogodišnjeg festivala bio je dr.sc. Igor Tretinjak koji je između dvadeset prijavljenih predstava odabrao njih osam za natjecateljski dio programa. Hit-predstavom „Flekavac“ riječkih lutkara, koja je izvedena u petak, 1. listopada u 18:00 sati, Festival je završen te su dodijeljene nagrade stručnog i dječjeg žirija.

„Flekavac“ je predstava koja govori o odrastanju jednog dječaka i prihvaćanju odgovornosti. U srži joj je prijateljstvo i kako nas ono mijenja nabolje – prijatelj je tu da nam ukaže na naše mane, ali i da nam pomogne kad nam je najteže. Kada jednog dana Mama Mamolina, do kraja izluđena sinovljevim nepodopštinama odluči otići u zemlju u kojoj se odrasli po cijele dane igraju, Flekavac je isprva presretan jer ne mora ići u školu, no slijedi niz situacija koje će uskoro sve promijeniti… Ova topla i duhovita priča o jednom neurednom dječaku, Flekavcu, koji dane provodi radeći nestašluke, o njegovoj mami u kojoj će se prepoznati mnoge mame, neobičnim prijateljstvima i zanimljivim likovima poput neozbiljnog odraslog prijatelja Letećeg Milivoja, prijateljice štreberice i duhovitih braće blizanaca, progovara o aktualnim temama odrastanja danas, odnosa roditelja i djece, odgoju, no isto tako i o prostorima dječje slobode i kreativnosti.

Autorsku ekipu predstave čine autorica teksta Nina Mitrović, redateljica Renata Carola Gatica, skladatelji i autori tekstova songova Ivana Đula i Luka Vrbanić, kreatorica lutaka, scenografije i kostima Alena Pavlović, koreograf Damian Cortes Alberti te oblikovatelj svjetla Sanjin Seršić.

Uigrani ansambl predstave čine David Petrović, Petra Šarac, Zlatko Vicić, Damir Orlić, Alex Đaković i Andrea Špindel.

Stručni žiri u sastavu dramatičarke, spisateljice i dramaturginje dr.sc. Jasne Žmak, redatelja Marija Kovača te redatelja i kazališnog producenta Paola Tišljarića Gradskom kazalištu lutaka Rijeka dodijelio je čak dvije nagrade – za najbolji tekst za autoricu Ninu Mitrović te nagradu „Zdenka Mišura“ za najveći kazališni izazov autorsko-skladateljskom tandemu Ivani Đula i Luki Vrbaniću.

U Obrazloženju stoji: „Nagrada za najbolji tekst dodjeljuje se Nini Mitrović za tekst Flekavac izveden u režiji Renate Carole Gatice i produkciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka. Autorica teksta u vještom spoju realnosti dječaka Flekavca i svijeta mašte Letećeg Milivoja stvara savršen predložak za dinamičnu i poučnu scensku igru o odrastanju. Živopisni likovi Flekavca, Ziherice Štreberice, Malog Da i Malog Ne oblikovani su tako da se svako dijete može s njima poistovjetiti, a maštoviti zaplet s odlaskom roditelja na mjesto gdje se mogu bezbrižno igrati, dovodi nas do emotivnog raspleta u kojem jednako uživaju i mali i veliki gledatelji.

Nagrada Zdenka Mišura za najveći kazališni izazov dodjeljuje se autorsko-skladateljskom tandemu Ivani Đula i Luki Vrbaniću, autorima pjesama i originalne glazbe za predstavu Flekavac redateljice Renate Carola Gatica, u produkciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka. Široki glazbeni raspon žanrova, od hip hopa do hard rocka, koje je nagrađeni tandem koristio kao soundtrack ove zanimljive predstave o odrastanju, sasvim je pogodio duh vremena i senzibilitet mlade publike odmaknuvši se od uobičajenih klišeiziranih glazbenih rješenja predstava za djecu. Glazbeni brojevi se vrlo često pojavljuju na neuralgičnim punktovima predstave te time bivaju dramaturško osvježenje i idealno rješenje za prenošenje emotivnih stanja glavnih likova. Sve zajedno kulminira u izvedbi završne pjesme koja okuplja cjelokupni ansambl u formi mjuzikla čime ostvaruju nezaboravno finale predstave nakon kojeg mali i veliki gledatelji sa osmijehom izlaze iz kazališta.“

Prisjetimo se, uz brojne osvojene nagrade, „Flekavac“ je prošle godine osvojio i nagradu hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u kategoriji dječjih i lutkarskih predstava.

 

Gradsko kazalište lutaka Rijeka na 1. FLUM-u:

Luči Vidanović nagrađena za najbolju scenografiju i lutke za predstavu „Sretna kućica“

Inspirirane Goranskim podnebljem, scenografija i lutke predstave „Sretna kućica“ koje je kreirala i izradila lutkarska umjetnica Luči Vidanović nagrađene su na prvom Festivalu lutkarske umjetnosti Mostar – FLUM-u, u Bosni i Hercegovini.

  1. FLUM održavao se od 26. do 30. rujna 2021. u organizaciji Pozorišta lutaka u Mostaru te je na radost tamošnje publike uspješno okupio osam predstava iz Ljubljane, Rijeke, Novog Sada, Subotice, Kragujevca, Zenice, Banja Luke i Sarajeva. Ovaj natjecateljski festival publici je ponudio i zanimljiv popratni program.

Gradsko kazalište lutaka Rijeka sa svojom „Sretnom kućicom“, autorica Ivane Đula i Milice Sinkauz te u režiji Morane Dolenc, predstavilo se u utorak, 28. rujna 2021.

Ova predstava za najmlađe nastala je prema istoimenoj nagrađivanoj slikovnici Karmen Delač Petković i Dijane Arbanas napisanoj prema intrigantnoj, istinitoj priči o osnivanju prve knjižnice u malom selu Kuti u Gorskom kotaru još 1936., i to na poticaj samih seljana. Priča o toj, možda najmanjoj, knjižnici i čitaonici u Hrvatskoj, koja je posebnost u hrvatskim, pa i u europskim okvirima, u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, u okviru programskog pravca Dječja kuća, dobila je i svoju lutkarsku inačicu.

Jednostavno i razumljivo, pričom o suživotu, progovara se o važnosti zajedništva te se djeci približava svijet knjiga i ukazuje na važnost čitanja. Uz izvrsnog glumca-lutkara Zlatka Vicića, koji sam nosi cijelu predstavu, divnu scenografiju i lutke nadahnute šumom Gorskog kotara u kreaciji Luči Vidanović, umjetnice i tehnologinje Gradskog kazališta lutaka Rijeka, te sjajnu glazbu skladatelja Sandija Bratonje, predstava oplemenjuje i uveseljava, baš kao što je i knjižnica, prava „sretna kućica“, oplemenjivala i olakšavala život na selu u vrijeme ekonomskih kriza, kako nekada tako i danas.

Autorice dramatizacije su Ivana Đula i Milica Sinkauz, dramaturginja je Ivana Đula, a oblikovatelj svjetla Sanjin Seršić.

Predstava „Sretna kućica“ na 31. poletnom lutkovnom pristanu u Mariboru, Sloveniji,  osvojila je Zlatnu žirafu, nagradu dječjeg žirija za najbolju predstavu festivala, a ova nagrada za divnu scenografiju i lutke predstave „Sretna kućica“ posebno je razveselila riječke lutkare.

Gradsko kazalište lutaka Rijeka na 54. PIF-u:

Tilenu Kožamelju nagrada za izvedbu u predstavi „Carevo novo ruho“

Glumac-lutkar Gradskog kazališta lutaka Rijeka Tilen Kožamelj na 54. Međunarodnom festivalu kazališta lutaka – PIF-u dobio je nagradu za uvjerljivu i energičnu glumačku i animacijsku izvedbu u predstavi „Carevo novo ruho“, koja je koprodukcija Gradskog kazališta lutaka Rijeka i Lutkovnog gledališča Maribor, Slovenija. Prema motivima Hansa Christiana Andersena predstavu je zajedno sa slovenskim i hrvatskim suradnicima postavio redatelj Zoran Petrovič, a premijera iste predstave u Rijeci je održana 17. listopada 2020.

  1. Međunarodni festival kazališta lutaka – PIF održavao se od 17. do 23. rujna na nekoliko lokacija u Zagrebu, u organizaciji Kulturnog centra Travno. Uz kazališta iz Hrvatske, publici su se predstavila lutkarska kazališta iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Njemačke, Poljske, Slovačke i Slovenije te izložba iz Rumunjske.

„Carevo novo ruho“ riječkih i mariborskih lutkara adaptacija je svjetski poznate bajke Hansa Christiana Andersena. Priča nastoji djecu zabaviti, ali ujedno im i ponuditi razmišljanje o svijetu u kojem odrastaju kroz teme politike, konzumerizma, globalizacije i bitke za bolji život, što i određuje suvremeni svijet.

Predstava započinje u staroj, napuštenoj tvornici tekstila gdje se igra dvoje djece, a njihove igračke postaju konopci, niti, tkanine, svjetiljke i sjene. Djeca pripovijedaju priče i zamišljaju svijet u kojem je tvornica ponovno otvorena, a njihovi roditelji zato ponovno imaju posao. Jedini način kako u stvarnom svijetu to ostvariti jest uvjeriti cara da otvori tvornicu. No, postoji još jedan način – prevara.

Uz redatelja Zorana Petroviča, kreatori predstave su dramaturg Marek Turošík, autorice vizualnog identiteta Monika Pocrnjić i Toni Soprano, koja je i kostimografkinja i autorica videa te oblikovateljica svjetla zajedno s Andrejem Firmom, te skladatelj Josip Maršić.

Tekst je na hrvatski jezik prevela Jagna Pogačnik, a savjetnik za scenski govor za hrvatski jezik je Damir Orlić.

Predstavu, koja je istovremeno i teatar predmeta i objekata te novih tehnologija i videa, izvode Tilen Kožamelj iz Gradskog kazališta lutaka Rijeka te Uroš Kaurin iz Lutkovnog gledališča Maribor, Slovenija, a stručni žiri 54. PIF-a u sastavu Katarina Kolega, Saša Latinović i Olga Vujović obojici je dodijelio nagradu za uvjerljivu i energičnu glumačku i animacijsku izvedbu.

Prisjetimo se, predstava je nastala u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here