Srđana Jevtić

Kad me netko pita: koja ti je najdraža namirnica – za mene je to definitivno JAJE. Čisto i jednostavno savršenstvo, početak i kraj svega. I u svim oblicima. Možda bih mogla preživjeti bez svega, ali jaje je moj početak dana, i to dobrog dana, uz jutarnju kavu naravno.
Ponekad, kad si poželim malo dekadencije, onda se ulovim i malo komplicirane tehnike poširanja jaja. No, uz malo vježbe i puno neuspjeha, dođe i taj trenutak kada zbilja naučiš poširati jaje, a osjećaj je ravan rješavanju najtežeg matematičkog zadatka. Uz malo dimljenog lososa, avokada i volovskog srca, toplog kruha i putra, život postaje “dolce vita”, nakon podosta razbijenih jaja.

POŠIRANA JAJA – SASTOJCI : 2 jaja, voda, ocat, rajčica, volovsko srce, dimljeni losos, avokado, tostirani kruh, maslac, sol, papar i pendolino extra vergine

PRIPREMA:

1. U vodu staviti par žlica octa, kad zakuha staviti na najmanju temperaturu, zavrtiti vodu u jednom smjeru te jaje, koje ste prethodno izlili u šalicu, nježno spustiti u vodeni vrtlog.
3-4 minute pustiti da se jaje pošira, uz lagano preklapanje bjelanjka žilicom uokolo
2. Gotovo jaje izvaditi u zdjelu s hladnom vodom, da se ispere okus octa, te isto tako nježno nakon jedne minute staviti na papirnati ubrus da se posuši
3. Poslužiti uz dimljeni losos, avokado, pomidor, tostirani kruh s maslacem
4. Posoliti i popapriti, te zaliti s pendolinom

 

PROČITAJTE PRETHODNI RECEPT SRĐANE JEVTIĆ:

VITELLO TONNATO – RECEPT IZ STARIJE POVIJESTI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here