RJEČINA – PASTRVA I JAZ

Trnovica - Grobnik - jaz
default

U Trnovici pored jaza razgovarali smo s mještanima koji se prisjećaju starih vremena kada je u Rječini pastrva bilo u izobilju. Mirjana Zoretić prisjeća se  dana kad je bila mlada i kad si pastrvu mogao uloviti rukama ili viljuškom. Bilo je toliko ribe da si mogao naći kapitalca pod svakom grotom.

Sugovornici u Trnovici - Valter Zoretić Mirjana Zoretić i Slavko Valić
Valter Zoretić, Mirjana Zoretić i Slavko Valić

Polja uz Rječinu bila su obrađena, njenom površinom plivale su patke. Ribe je bilo za sve. I tada je bilo megalomana koji su trovali ribu kako bi je što više sakupili. Odjednom, nema više ni ribe ni vode. Uvijek bi Rječina ljeti presušila, ali vode je bilo više.

Razlog narušenog ekosustava je riba čistač koja se razmnožila a hrani se ikrom pastrve. Primorski pijor, mala ribica, ne veća od pet centimetara ali strašno proždrljiva. Pastrva je također proždrljiva i jede ribu čistača tako da ima nade da se ekosustav dovede u ravnotežu.

Trnovica - jaz

Jaz na Trnovici je još jedan problem koji muči mještane Trnovice. Valter Zoretić tvrdi da je problem detonacija zraka koja se stvara na samom jazu. Slavko Valić tvrdi da je problem udar velike količine vode na beton koji se stvara na dnu slapa koje je također betonirano. Koji je pravi razlog ne znamo, ali od vibracija su popucale okolne kuće. Trnovica se polako raseljava, a o zlatnom dobu koje je iza ovog mjesta možete čuti od stanovništva čiji je život, život uz Ričinu.

 Ukoliko želite pratiti naš serijal o Rječini više možete potražiti ovdje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here