VELIČANSTVENI ULAZAK U KONCERTNU SEZONU „ZAJCA“ S MAIDOM HUNDELING

Novu koncertnu sezonu u HNK Ivana pl. Zajca svečano će u subotu, 2. listopada otvoriti gala koncert glasovite sopranistice međunarodne karijere, počasne članice riječke Opere Maide Hundeling, uz Riječki simfonijski orkestar pod ravnanjem šefa-dirigenta, maestra Valentina Egela. Iščekivani koncert „Maida Hundeling kao Brunhilda, Saloma, Turandot i Jenufa“, kao i program  koncertne sezone 2021./2022., najavljeni su na konferenciji za novinare, kada je po prvi put prikazan i promotivni spot Riječkog simfonijskog orkestra i njihova generalnog sponzora, Ine.

Intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević istaknuo je kako predstojeća koncertna sezona ne bi mogla biti toliko ambiciozna bez podrške Ine – Industrije nafte, d.d.  Spot autorice Fanni Tutek Hajnal temelji se na ideji Rijeke kao grada kulture i industrije te promovira njihovu suradnju.

Ravnatelj Opere HNK Ivana pl. Zajca, Filip Fak, predstavio je koncertni program koji se nakon subotnjeg  koncerta nastavlja izvedbom Verdijeva Requiema kojom će ravnati maestro Philipp von Steinaecker, a nastupiti sjajne solistice i solisti našeg Kazališta. U prosincu nas čeka koncert na kojem će dugogodišnji riječki koncertni majstor Anton Kyrylov  prvi put nastupiti kao solist. Tradicionalni Novogodišnji koncert donosi, uz prepoznatljive i omiljene Straussove plesne klasike, i orijentalno-bajkoviti program pod naslov “1001 noć”.

U siječnju, u suradnji sa Simfonijskim orkestrom i Zborom Hrvatske radiotelevizije, moći ćemo poslušati Mahlerovu Drugu simfoniju – „Uskrsnuće”. Slijedi “ruski program”: Ljadov, Prokofjev i Rahmanjinov; potom nam u ožujku u goste dolazi omiljeni riječki Finac, maestro Ville Matvejeff, s programom Sibeliusa i Lutoslawskog. Bachova “Pasija po Mateju” nas čeka u travnju, a potom i zanimljiva “križaljka kompozitora”, Brahms i Haydn, pod ravnanjem Valentina Egela. Kao posebnu atrakciju ravnatelj Opere najavaljuje Grand finale sezone: koncert Delepelaire, Elgar, Mahler, kojom prigodom ćemo imati čast čuti praizvedbu kompozicije koju je upravo za Riječki orkestar napisao prvi čelist svjetski slavne Berlinske filharmonije, Bruno Delepelaire, ujedno i solist u programu finala koncertne sezone.

Maestro Valentin Egel pozvao je publiku da se uvjeri kako će se nakon koncerata kući vraćati s mišlju: “Da, zbog ovakvih se trenutaka osjećamo kao istinska ljudska bića”. Egel je istaknuo dva vrhunca sezone: subotnji nastup iznimne solistice Maide Hundeling, “jednog od najjačih glasova našeg vremena” te umjetnice divne osobnosti; i iznimnu čast što je vrhunski svjetski glazbenik, Bruno Delepelaire, svoje novo djelo napisao upravo inspiriran Rijekom.

Dajući riječ Maidi Hundeling, intendant je podsjetio kako su obje njene izvedbe Elektre u Rijeci bile popraćene osmominutnim stajaćim ovacijama, te kako su četiri uloge koje nam Hundeling na koncertu donosi upravo četiri od šest najtežih dramsko-sopranskih uloga uopće: Brunhilda, Turandot, Saloma i Jenufa, uz Izoldu i Elektru koje je upravo Hundeling već pjevala u Rijeci.

Maida Hundeling je istaknula koliko se raduje koncertu kojeg je tema ljubav, i to različiti aspekti ljubavi. “Iako je program iznimno zahtjevan i za mene i za orkestar, moram citirati našeg prijatelja Villea Matvejeffa koji je rekao: Zašto raditi nešto manje impresivno, ako imamo snage za nove početke, za nova rođenja…”

Riječki gradonačelnik Marko Filipović pridružio se podršci značajne suradnje riječkog Kazališta i Ine. Publici je preporučio impresivnu koncertnu sezonu u Kazalištu koje i dalje drži standard kvalitete, inovacija i otvorenosti, a što riječka publika prepoznaje i cijeni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here