Ako ste zaljubljenik u bicikliranje onda vam je sigurno pala na pamet ideja da biciklom krenete na izlet i prenoćite na odredištu. Naravno, ima puno prepreka koje vam na prvu padaju na pamet i koje bi vas u tom naumu mogle spriječiti, ali i jedan dobar razlog zašto biste to svakako trebali jednom učiniti. Osjećaj je jednostavno neprocjenjiv!

Putujete biciklom, stanete gdje god hoćete, upoznajete zanimljive ljude i prije svega potpuno ste slobodni. Nema žurbe i strke kao kada putujete automobilom. Možete stati i odmoriti kad god hoćete i naprosto uživati u prirodi koja vas okružuje.

Što ponijeti na putovanje biciklom?

Ako putujete biciklom ne treba vam nužno puno opreme. Dapače, što manje opreme ponesete – to će vam pedaliranje biti jednostavnije i opuštenije.

Osnovno pitanje je gdje i kako ćete prenoćiti. Ako planirate prespavati u šatoru – kampirati, onda će vam svakako trebati nešto više opreme i za takav pothvat vam je potrebna ozbiljnija priprema. Ako dakle planirate spavati pod vedrim nebom, onda predlažemo da za prvi put idete s nekim tko već ima određenog iskustva s takvim pothvatima.

Ako ste početnik na putovanjima biciklom, predlažemo vam da  nađete smještaj u kojem ćete prenoćiti. To će uvelike smanjiti opremu koju morate nositi, tj. u tom slučaju otpadaju: šator, vreća za spavanje, oprema za pripremu hrane i sl.

Kad imate osigurano prenoćište, onda su vam dovoljne dvije bisage – bez ruksaka.

Zanimljivost: što je bisaga za bicikl? Bisaga je torba koja ima predviđene kopče za postavljanje na nosač tereta na biciklu. Bisage se mogu postaviti na prednji i stražnji nosač tereta. Pri tome su prednje bisage nešto manje i u njih idu lakši predmeti, zbog toga što prednji kotač i amortizer podnose manja opterećenja od stražnjeg. Postoji više modela i proizvođača bisaga. Npr. brand Rhinowalk je kod nas još dosta nepoznat, a proizvodi izuzetno kvalitetne i 100% vodootporne bisage. To je dosta važno s obzirom da putovanje može trajati i po nekoliko dana.

Tri su osnovna segmenta prtljage: oprema za bicikl, hrana,  odjeća + higijenske potrepštine.

Osnovna oprema

Od opreme, svakako će vam trebati osnovni alat za sitne popravke na biciklu, rezervna zračnica ili dvije, set za krpanje guma i pumpa za pumpanje.

Svakako ne zaboravite na flastere, sredstvo za dezinfekciju i tablete protiv glavobolje ili sl.

Hrana i piće

Ovisno o tome kojim rutama putujete i ima li naseljenih mjesta i trgovina na putu, svakako je preporučljivo ponijeti dovoljno vode i ostalih napitaka (npr. voćni sok ili slično). Budite oprezni, pogotovo kod visokih vanjskih temperatura. Ponesite dovoljnu količinu tekućine. Nikada ne znate gdje će vas put nanijeti, tj. možete skrenuti nekoliko kilometara sa staze što može neplanirano produžiti  putovanje. Naravno, i hrana je izuzetno bitna. Vodite računa o tome da je tijelo izloženo velikim naporima prilikom vožnje bicikla i svakako morate nadoknaditi gubitak i osigurati dovoljno energije za nastavak putovanja.

Odjeća – higijenski materijal

Kod odabira odjeće budite racionalni. Dodatna težina koju ćete ponijeti može vas usporiti i zahtijevat će dodatnu energiju. U principu bi vam trebala biti dovoljna jedna rezervna majica, duge hlače i majica dugih rukava i, ovisno o godišnjem dobu, lagana jakna. Eventualno pidžama i japanke / natikače. Noge će vam biti zahvalne nakon dugog dana u tenisicama.

Od higijenskih potrepština ponesite samo osnovno što vam je zaista potrebno. Morate biti racionalni, jer bicikl ipak nije automobil!


Kako pakirati opremu? Torbe i bisage i njihova namjena.

Postoji više vrsta torbi za prijevoz opreme i prtljage na biciklu. To su:

  • Bisage – torbe koje idu bočno na nosače tereta (prednji ili stražnji)
  • Torba na nosač tereta (gore)
  • Torba za volan bicikla
  • Torba za okvir bicikla
  • Torba ispod sjedala

Ovisno o tome koju vrstu bicikla imate i koristite li nosač tereta ili ne, možete rasporediti opremu na sljedeći način:

Bisage

Bisage su najprostranije torbe koje možete postaviti na bicikl i one mogu podnijeti najveće opterećenje. Ako idete u dvoje, možete napraviti tako da na jedan bicikl postavite dvije bisage, ako onaj drugi nema nosač tereta. To će ujedno pozitivno utjecati na raspored opterećenja. Preporučujemo da uvijek vodite računa o tome da približno podjednaku težinu postavite s lijeve i desne strane bicikla.

Torba na nosaču tereta

Torba na nosaču tereta je izuzetno praktična. Može se koristiti svakodnevno i kada se jednom postavi na bicikl, rijetko se skida. Korisna je kod kraćih izleta ili u obavljanju svakodnevnih aktivnosti ili vožnji gradom. Kod dužih putovanja može se koristiti za spremanje hrane i pića, s obzirom da je lako dostupna i postavljena centralno iznad stražnjeg kotača, pa podnosi veća opterećenja.

Torba za volan bicikla

Postoje izvedbe torbi za volan bicikla koje su namijenjene za duža putovanja i mogu podnijeti veću količinu tereta i opreme. Međutim, za osnovne potrebe dovoljne su torbe za volan bicikla volumena od nekoliko litara. U njima možete držati dragocjenosti, mobitel, novčanik, kartu, kekse ili energetsku pločicu, voće i slično.

Torba za okvir bicika

Postoje različite veličine torbi za okvir bicikla. Zajedničko im je to što ne utječu na vozne osobine bicikla s obzirom da se nalaze u središnjoj osi bicikla. Zbog toga ih možete koristiti i za nešto teže predmete, kao što je alat, hrana, osnovno posuđe ili sl.

Torba ispod sjedala

Ako ne koristite nosač tereta (obično kod cestovnih ili trkaćih bicikala) onda će vam dobro doći torba ispod sjedala bicikla većeg volumena. Naprosto je nevjerojatno koliko ćete odjeće i opreme moći spremiti u torbu od 5 ili čak 10 litara. Osim toga, torbe ispod sjedala su danas vrlo čvrste i neće vas ometati prilikom vožnje.

Ako pak imate torbu ispod sjedala koja je nešto manje dimenzije, nju možete iskoristiti za sitni alat, zračnicu i sl.

 

 

Zaključak:

Putovanje biciklom na dva (ili više) dana može biti vrlo zabavno i jedinstveno iskustvo. No, potrebna je određena priprema: s jedne strane kondicijska, bez koje ne ide, a s druge strane plan puta i popis robe i opreme koju ćete ponijeti. No, ono što dobivate zauzvrat je jedinstveno iskustvo i čista sloboda.

Autor fotografija: Robert Gojević

 

Rhinowalk je proizvođač koji je specijaliziran za proizvodnju torbi i bisaga za bicikle.

Odlikuje ih jednostavan dizajn i usmjerenost na kvalitetu i funkcionalnost. Rhinowalk proizvodi torbe i bisage koje će trajati godinama i pružiti vam veselje na svakom putovanju.

Više informacija o Rhinowalk bisagama i torbama možete vidjeti klikom na link.

 

Flink – Sport i dobra klima

Potražite bicikle, ruksake, bisage, torbe za bicikle i ostale proizvode za sport i slobodno vrijeme na web shopu www.flink.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here