JRE – HODAJ, KUŠAJ, SLUŠAJ MOŠĆENICE

Veliki festival vrhunske gastronomije koji je JRE ove godine priredio u Mošćenicama i Mošćeničkoj Dragi možda je i najveći ali zasigurno najglamurozniji od evenata koji se ove godine održao u Hrvatskoj.

JRE - OBITELJ ĐEKIĆ U MOŠĆENICAMA

Mošćenice – Gastro-eno-umjetnički projekt udruženja JRE Talent Passion doživljaj ‘Hodaj, slušaj, kušaj Mošćenice’ bio je pun pogodak. I to nije subjektivni dojam naše ekipe, već su svi posjetitelji bili jednoglasni u ocjeni da je kompletna priča bila toliko filigranski fino posložena da se može komotno zaključiti da je ovo bila proslava gastronomije koju je vrijedilo čekati dvije godine.

JRE - TOŠ - MOŠĆENICE

     Festival suvremene gastronomije u Mošćenicama

Naime, nakon Muzeja prekinuti veza, baroknog dvorca Miljana, bivše tvornice perja te secesijskog paviljona riječke Ribarnice, mini jubilej održan je jučer u Mošćenicama i na draškoj plaži s jednim ciljem – da se na jedinstveni način poveže šest povijesnih lokacija sa šest ikoničkih namirnica liburnijske baštine. A sve je uz gastro začine bilo dodatno začinjeno vinima biranih vinarija, čakavskom poezijom, mini teatrom te nastupom proslavljenog i nagrađivanog jazz pijaniste Zvjezdana Ružića te Lela i Joea Kaplowitza.
Pozdravne govore uz Irinu Ban, iz JRE Hrvatska održali su Riccardo Staraj, načelnik općine Mošćenička Draga, Vjeko Bašić, predsjednik JRE kao i Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera, a nakon kratkog brifinga ispred ulaza u stari grad, sudionici podijeljeni u šest skupina krenuli ‘zakoračili’ su u povijesnu jezgru i gastro priču koju im je ‘pričalo’ petnaestak vrhunskih kuhara.

JRE U MOŠĆENICAMA

           Tradicionalnim namirnicama do suvremene gastronomije

Na svakoj lokaciji kuhala su po dva chefa iz restorana Badi, Boba, Boškinac, Draga di Lovrana, Dubravkin put, Foša, Monte, Navis, Pelegrini, Pergola, Plavi podrum, San Rocco, Vila Ariston, Zigante i Zijavica, dok će njihova jela biti poslužena s odabranim vinima vinarija Boškinac, Tomac, Sontacchi, Kozlović, Ipša, Stina i Cattunar koja su točili vinari osobno. Poseban je izazov što su chefovi stvarali jela utemeljena na šest namirnica cucine povere mošćeničkog kraja, a to su: žitarice i grahorice, češnjak, jednogodišnje životinje, masline, plava riba i hobotnica te broskva. Veliko finale održano je u nešto ležernijem tonu na draškoj plaži, gdje su gosti imali prilike sažeti dan, odnosno okuse i mirise te za kraj isprobati još delicija koje su pripremljene ‘na metar od mora’.

JRE - MOŠĆENICE

                                   Kultura na tanjuru

– Odabrali smo koncept interpretacije baštine zato što je kultura stola dio naše baštine, a mi kao udruga koja njeguje hrvatski terroir, baš o takvoj baštini želimo govoriti i nju ponuditi na razmišljanje, interpretirajući njezine namirnice u progresivnom, kreativnom duhu, te stvoriti doživljaj koji nadilazi samo iskustvo hrane, napomenuo je predsjednik udruge Vjeko Bašić iz restorana Boba.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here