Profesorica matematike i informatike zaljubljena u fotografiju

Mirjana Spajić Buturac rođena je u Vinkovcima 1978. godine. Diplomirala je u Osijeku 2002. godine i stekla zvanje profesorice matematike i informatike. Nakon završenog fakulteta seli u Zagreb gdje desetak godina radi uglavnom u informatičkim tvrtkama. Od 2011. zaposlena je u Obrtničkoj školi za osobne u usluge u Zagrebu. Iako od studentskih dana voli fotografiju, tek 2014. godine podiže svoje znanje o fotografiji na profesionalnu razinu, kada pod mentorstvom profesora Vladimira Šimunića stječe zvanje fotograf. Prvi put javno izlaže na Izložbi koncertne rock fotografije 2013., u organizaciji Močvarnog laboratorija. Nakon toga se učlanjuje u Fotoklub Zagreb gdje sudjeluje u brojnim grupnim izložbama u Hrvatskoj i u inozemstvu.

 

Kreativna fotografija kroz eksperiment

U Obrtničkoj školi za osobne usluge, osim matematike i računalstva, već dugi niz godina predaje i digitalnu fotografiju te je sretna što svoju ljubav prema fotografiji i obradi fotografije sada može prenijeti i učenicima. Svoje znanje konstantno širi kroz formalnu i neformalnu edukaciju, posebice putem platforme Udemy koja je bogata najnovijim tehnikama obrade fotografije.

Krajem 2020. godine, u želji da se upusti u makro fotografiju, eksperimentira ultraljubičastim reflektorom kojim osvjetljava kapljice ulja u vodi. Oduševljena rezultatima, koji često podsjećaju na magična svemirska prostranstva, u nekoliko tjedana napravila je na tisuće fotografija svog novootkrivenog makro svijeta. Jedna od njih, fotografija Saturn izabrana je kao jedna od deset koja predstavlja Hrvatsku na ovogodišnjem FIAP-u (The International Federation of Photographic Art).

Potaknuta tim uspjehom i pozitivnom reakcijom okoline odlučila je u svibnju ove godine  napraviti svoju prvu samostalnu izložbu u Udruzi Zelene i plave Sesvete, gdje je izložila 30-tak svojih radova. Od 30. kolovoza 2021. do 17. rujna 2021. gostovala je na Zrinskom Art Festivalu u Čakovcu gdje je izlažila svoje radove na skupnoj izložbi u Muzeju Međimurja Čakovec.

19. rujna 2021. otvorena je i njena druga samostalna izložba u Galeriji Badrov Fotić, Gajeva 25.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here