IVAN SALAJ I “OSMI POVJERENIK” GOSTUJU U ART-KINU

U sklopu programa Adaptacija. Čitanje filma ovog četvrtka u Art-kinu gostuje redatelj Ivan Salaj povodom prikazivanja njegove hit komične drame Osmi povjerenik, nastale prema istoimenom predlošku Renata Baretića, kojim se zaključuje treći od pet dijelova programa Art-kina posvećenog domaćim romanima i njihovim filmskim adaptacijama

Nakon kraće ljetne stanke, novi program Art-kina Adaptacija. Čitanje filma nastavlja s radom u četvrtak, 23. rujna u 20 sati projekcijom domaće komične drame Osmi povjerenik Ivana Salaja, nastale prema istoimenoj književnoj uspješnici, romanu prvijencu Renata Baretića. Nakon projekcije filma slijedi razgovor s redateljem u društvu riječkog književnika Zorana Žmirića.

U Osmom povjereniku na otok Trećić stiže Siniša Mesjak (Frano Mašković), tipičan mladi političar s viškom ambicija, sklonjen iz glavnog grada zbog skandala s prostitutkom koji bi mogao naštetiti njegovoj stranci pred izbore za gradonačelnika, kao osmi vladin povjerenik koji bi na istom trebao, ovaj put uspješno, organizirati izbore i uspostaviti vlast na ‘anarhičnom’ otoku i time ga vratiti u administrativno krilo matične domovine čemu se njegovi stanovnici uspješno odupiru. Kako bi uspostavio ‘zajednički jezik’ s otočanima, jer se služe nerazumljivim otočkim dijalektom, u pomoć mu priskače prevoditelj Tonino Smeraldić (Borko Perić).

Povratnički film Ivana Salaja, prema većinskom mišljenju kritike, uspjela je ekranizacija nagrađivanog i hvaljenog romana-prvijenca novinara i pisca Renata Baretića, koji je poznat i po svom suscenarističkom radu (Što je muškarac bez brkova?, serija Novo doba).

U razgovoru nakon filma s Ivanom Salajem naglasak će se staviti na usporedbu i analizu romana i filma, uz poseban fokus na sam proces adaptacije, što i jest cilj programa Adaptacija. Čitanje filma kojim se publici Art-kina nastoji ponuditi dodatan sadržaj vezan uz vrijednu domaću književnost i njihove jednako uspjele filmske adaptacije.

Program Adaptacija. Čitanje filma odvija se uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u sklopu programa koji potiču čitanje i razvoj čitateljske publike u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu.

Ulaznice za film mogu se rezervirati putem spomenute e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više: https://www.art-kino.org/hr/program/dogadjanja/adaptacija-citanje-filma-3

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here