Imali smo priliku sudjelovati na jednodnevnom studijskom izletu naslovljenom “Fam Trip”. Izlet je organiziralo udruženje Kvarner Wine u okviru Interreg  Mediterranean projekta BEST MED. Direktorica TZ Kvarnera, Irena Peršić Živadinov upoznala nas je i s brendom Kvarner Wines koji je TZ Kvarner stvorio zajedno s udruženjem Kvarner Wines – Vina Kvarnera, a riječ je o autohtonim kvarnerskim vinima za koje smatra da imaju komparativnu prednost na tržištu i kojima se ponose.

Miroslav Palinkaš, vlasnik vinarije Pavlomir
Vlasnik vinarije Palinkaš – dokaz da je Vinodolska dolina još uvijek plodna

              “Ovogodišnji parametri šećera i kiseline su fantastični”

Krenulo se sa Trsata, autobusom,  za Novi Vinodolski gdje smo posjetili Vinsku kuću Pavlomir a gospodin Miroslav Palinkaš dočekao nas jeu vinogradima na kojima je upravo počela berba žlahtine.
“Berba je ove godine fantastična. Vrijeme nas dobro služi. Grožđe je dozrijelo na vrijeme, parametri šećera i kiselina su fantastični. Danas smo počeli s berbom žlahtine iako smo chardonnay za pjenušac već pobrali.”- objašnjava vinar i vinogradar gospodin Palinkaš koji je vratio žlahtinu u Vinodolsku dolinu prije 25 godina. Proveo nas je i kroz vinske podrume kako bismo vidjeli i podrumarski dio. Danas vinarija proizvodi četiri tipa pjenušaca. Imaju više vrhunskih nego kvalitetnih etiketa u vinima, proizvode i rakije. Bili su šampioni s autohtonom sortom žlahtina na sajmu “Vina od davnina” i još mnogo toga.

Podrumi Vinarije Pavlomir
Podrumi Vinarije Pavlomir u Novom Vinodolskom

                   Brand Kvarner Wines, još jedan način promocije

U udruzi Vina Kvarnera okupljaju se autohtoni kvarnerski vinari a onda ih promovira i Turistička zajednica Kvarnera. Imali priliku kušati  Kvarnerski pjenušac s etiketom TZ Kvarnera. U boci se nalazi Pjenušac od žlahtine koji puni Vinarija Pavlomir a služiti će kao vino koje će se poklanjati poslovnim partnerima i na taj način će se promovirati kvarnerska vina. Ovo je prva suradnja s vinarijom a biti će ih još” – objašnjava nam direktorica TZ-a Kvarnera, Irena Peršić Živadinov.

Kvarner Wine
Direktorica TZ Kvarnera , Irena Peršić Živadinov objasnila je što je brand Kvarner Wines

                Autohtone sorte od Zvoneća do Paga

Izuzev žlahtine, koja je najzastupljenija vinska sorta Kvarnera i u vinogradima vinarija u kojima nije zastupljenima ovih je dana gužvovito i skupljaju se dragocjene Dionizijeve bobice. Tako se u Zvonećoj bere autohtona vinska sorta jarbola, a u Kastvu autohtone vinske sorte verdić, divjaka, mejsko i brajkovac koje s jarbolom daju kupažu belica.
Na najjužnijem položaju vinske regije Kvarner, onom otoka Paga, vinarija Boškinac prikuplja iz svojih vinograda grožđe autohtone vinske sorte gegić. U Vinskoj kući Pavlomir kušali smo jarbolu Ružić iz Zvoneća, belicu koju proizvodi OPG Plovanići iz Kastva te pjenušac vinarije Pavlomir iz kuće koja nas je ovdje ugostila.

             Za ljubitelje crnih vina barikirani Sansigot

Nakon degustacije sjeli smo u vlakić te se ukrcali na brodić koji nas je iz Novog Vinodolskog odveo direktno u Vrbnik. Za one koji nisu bili, Vrbnik se nalazi na vrh klisure pa od porta imate mogućnost popeti se skalinadom do vrha ili po cesti.
Za ljude koji su u degustacijskoj misiji niti jedna od ove dvije opcije nije pretjerano poželjna pa nas je tako do Vinske kuće Ivan Katunar odvezao vlakić. Tamo su nas dočekali domaćini,  bračni par Egle i Ivan Katunar te nas upoznali sa svojim asortimanom vina.

Ivan, po struci enolog, ispričao nam je i ponešto o  autohtonoj sorti sansigot ili suščan crni od koje sami proizvode odličan barik. Za ljubitelje crnih vina Sansigot je prava poslastica, autohtona sorta cijelog Kvarnera. Iako je na Lošinju i Cresu više nema,  pretpostavlja se da je izvorno sa Suska.
“Lijepo crno vino, srednjih alkohola s izraženim aromama višnje i borovnice. Naš odležava u bariknim bačvama pa su tu arome kave, dima i kože. U kategoriji je vrhunskih vina. Može se nabaviti u našoj vinariji gdje nudimo degustacije, obilaske i edukaciju.”, govori Ivan Katunar, mladi enolog i voditelj istoimenog OPG-a.

Vinska kuća Ivan Katunar
Degustacija u Vinskoj kući Ivan Katunar

Ovdje smo se također upoznali sa proizvodnjom vina Poljoprivredne zadruge Vrbnik, Vinarije Šipun i Vinarijom Nadom. Od PZ Vrbnika smo kušali pjenušac od žlahtine, Valomet i pjenušac Biser, također od Žlahtine OPG-a Ivan Katunar. Vinarija Šipun se predstavila roseom Trojišćina, a Vinarija Nada roseom Sw. Nadalia. Nakon kušaone obitelji Katunar naša karavana influensera, novinara i gastronauta ide vlakićom dalje do Vinotela Gospoja, prvog vinotela u Hrvatskoj.

               Vinotel Gospoja – hotel s vinskom tematikom

Vinotel Gospoja smješten je na samoj litici iznad mora te nam puca pogled na Vinodolski kanal dok degustiramo delicije koje ovaj vinotel pruža. Anton Brusić, voditelj, ispričao nam je priču o vinotelu otvorenom 2016. godine. Riječ je o hotelu s vinskom tematikom. Svaka soba nosi ime po jednoj autohtonoj sorti. Treća etaža, naravno najluksuznija, posvećena je žlahtini. Sve autohtone sorte iz Hrvatske po kojima su sobe dobile naziv možete naći i u restoranu. Jela su također autohtona, ali pripremana i servirana na moderan način.

Žlahtina, kraljica Kvarnera
Radionica “Žlahtina, kraljica Kvarnera” je bila lijepa ali naporna

                       Degustacija ide dalje i to nije kraj

Uz jela koja su nam servirali u restoranu Vinotela Gospoja kušali smo i vina Vinarije Boškinac sa Paga i crno vino Riserva Nigra vinarije Katunar. Iako su već i nezasitni bili namireni i slutio se kraj, preselili smo se u drugu salu gdje je počela radionica, naravno vinska, “Žlahtina, kraljica Kvarnera” gdje smo kušali osam žlahtina uz predstavljanje svih vinara. Tako su se svi imali prilike upoznati sa tom najzastupljenijom sortom kojom je zasađeno gotovo 150 hektara vinograda na Kvarneru.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here