PREDSTAVLJENA “AURANIA” – NOVA PJEŠAČKA STAZA OKOLICOM BOLJUNA

U Boljunu je predstavljena nova pješačka staza na području Turističke
zajednice središnje Istre (TZSI) – staza Aurania.
Aurania je kružna pješačka staza čiji je start u mjestu Vranja – pokraj stare škole, a dužina iznosi 11,5kilometara i 450 metara visinske razlike. Staza prolazi mjestima Sergovija, Rumanija, zatim Boljunom te se preko Šekulini i Vukovije stiže natrag u Vranju.
Zbog konfiguracije terena i tehničkih karakteristika, svrstana je u srednje teške staze i cijelom je duljinom označena zeleno-žutim markacijama, kao i oznakom Istra trails s brojem 731.
Za šetnju ovom stazom, potrebno je izdvojiti otprilike tri sata.
Cilj uređenja staze Aurania, sufinanciranog od UO za turizam Istarske županije, unaprjeđenje je turističke ponude Općine Lupoglav.

Uz samu stazu postoji mnogo atraktivnih i turistički zanimljivih točaka – Rušanski potok, prekrasan ruralni ambijent, Boljunski kaštel, Boljunska kalvarija i pred kraj staze prekrasan izvor Kasegi.
Kao područje s iznimnim potencijalom za daljnji razvoj outdoor ponude, realizacijom ovog projekta povezane su i već postojeće planinarske staze s dodatnim sadržajem – ugostiteljsko-turističkom ponudom.
Naime, uz samu stazu nalaze se tri konobe (Ema, Tomaško i Boljunska konoba), jedna medna točka (OPG Baričević), jedan sirar (PO Buretić) te kulturno-povijesna baština Boljuna (kaštel, crkve, vidikovac). Također u Vranji i Boljunu nalaze se i brojni smještajni objekti.
Uređenje i obilježavanje nove pješačke staze sufinancirano je sredstvima UO za turizam Istarske županije, Općine Lupoglav te TZ središnje Istre.

Više informacija o samoj stazi možete pronaći na službenoj web stranici TZSI, na poveznici:
https://www.central-istria.com/hr/aktivnosti-activities-aktivurlaub/pjesacenje-walking/trail-aurania.
Organizirano besplatno pješačenje stazom Aurania TZSI i Općina Lupoglav najavili su u subotu, 25. rujna 2021. godine, s početkom u 10:00 i sa startom u mjestu Vranja. Pozivaju sve zainteresirane na organizirano besplatno pješačenje stazom Aurania u pratnji
licenciranih vodiča. Maksimalan broj sudionika je 40, a svoje mjesto možete rezervirati putem e-maila:
info@central-istria.com, do petka 24. rujna 2021.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here