Marta Blažević je biolog-ekolog iz Voloskog koja se sa svojom obitelji, kćeri Asjom i suprugom Amirom prije pet godina  doselila u Hrib iznad Gerova. Oduvijek ju je zanimalo samoniklo bilje, posebice jestivo i ljekovito bilje. Kako je došla na imanje u planinama i samim tim bila okružena prirodom, počela se intenzivnije baviti izradom proizvoda  za kućnu ljekarnu i kozmetiku.

Nakon ljetne pauze nastavljamo s prezentiranjem raznih receptura od samoniklog bilja koje Marta priprema u ciklusu “Mudrost biljaka”. Na redu je pripravak od cvijeta nevena.

“Neven od kojeg spravljam svoje prirodne pripravke, berem u vrtu gdje ga sijem u rano proljeće. Za nekoliko mjeseci, cijeli se vrt prelijeva žuto-narančastim nijansama njegovih cvjetova jer obilno cvjeta, a što ih češće berete, to više cvjetaju. Najbolje ih je brati za najjačeg sunca jer su upravo tada cvjetne glavice širom otvorene. Osim ljekovitosti za nas, neven je koristan i za vaš povrtnjak jer tjera štetnike poput nematoda.” – kaže Marta.

Receptura za macerat od nevena (Calendula officinalis)

Najprije je potrebno odvojiti latice od svježe ubranih cvjetova nevena te ih prosušiti kako ne bi došlo do kvarenja macerata. Ja ih sušim u sušioniku na temperaturi od 35 do 40 stupnjeva. Suhim laticama ispuniti staklenku do polovice zapremnine te preliti uljem po želji do vrha.

Osobno jako volim hladno prešano kokosovo ulje u kombinaciji s nevenom.  Oboje su blagi pa se mogu koristiti i na nježnoj dječjoj koži, a kokos ujedno miriše božanstveno. Staklenku dobro zatvoriti i držati 40 dana na toplom mjestu jer će se u protivnom kokosovo ulje skrutnuti. Ljekovitost iz latica nevena neće moći prodrijeti u ulje, a to nam je cilj. Važno je svakoga dana nježno okrenuti ili promućkati staklenku da se potakne proces maceracije. Slično kao i kod cijeđenja tinkture, koristi se filtar za kavu. Trebati će Vam  puno više strpljenja za cijeđenje ulja jer je proces zaista spor.

No, nemojte očajavati jer ćete za nagradu dobiti predivan melem kojeg možete koristiti kao labello, za tretiranje suhe kože, kod pelenskog osipa, za zarastanje rana i ožiljaka te kod opeklina.

PROČITAJTE JOŠ: MUDROST BILJAKA – PRIPRAVCI OD LJEKOVITOG BILJA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here