ARCA ADRIATICA – ĐIR PO KVARNERU

“Đir po Kvarneru” naziv je dvodnevnog studijskog putovanja  TZ Kvarnera u svojstvu partnera na EU projektu Arca Adriatica, s ciljem zaštite, promocije i turističke valorizacije pomorske baštine. TZ Kvarnera  je  priredila  putovanje za novinare , djelatnike u turizmu i turističkom marketingu.

Markacija na Mrtvom kanalu
Jedna od markacija koje su postavljane na važnim punktovima vezanim uz projekt – Mrtvi kanal, Rijeka

                  Jedra Kvarnera i virtualni muzej

Prvi dan putovanja posjetili smo Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka u kojem nas je kustosica pomorskog odjela, Antonella Vlaše upoznala s postavom “Jedra Kvarnera” gdje smo vidjeli povijest Rijeke kroz povijest jedrenjaka i mnoštvo interesantnih predmeta iz pomorske baštine. Antonella nas je upoznala i s virtualnim muzejom u kojem se nalazi i projekt Mala barka 2 u kojem možete vidjeti i razne  zanimljivosti iz pomorske baštine. Kako je projekt  Arca  Adriatica  vrlo kompleksan i koncipiran tako da promovira tradicijske barke u svim segmentima informiranja tako je TZ Kvarnera u sklopu EU projekata Mala barka 1 i 2 i sada Arca Adriatica postavila devedeset markacija na  području Kvarnera koje obilježavaju atrakcije pomorske baštine pa smo se uputili prema Mrtvom kanalu kako bismo vidjeli jednu od njih.

Interpretacijski centar maritimne baštine "DuBoak"
Interpretacijski centar maritimne baštine “DuBoak” u Malinskoj u izgradnji

 

                       Interpretacijski centar u Malinskoj skoro gotov

Nakon razgledavanja Rijeke krenuli smo put Krka. Posjetili smo Malinsku u kojoj se gradi Interpretacijski centar maritimne baštine “DuBoak”. U krčkoj nošnji nas je dočekala simpatična Petra Kraljić, licencirani turistički vodič, kći graditelja barki koja nas je upoznala s gradnjom malih barki.

Petra Kraljić
Petra Kraljić nas je upoznala s pomorskom baštinom Malinske

                    Bogata zbirka Željka Skomeršića u gradu Krku

Današnji dan završavamo u gradu Krku gdje nas u “Interpretacijskom centru pomorske brodograđevne baštine Otoka Krka” dočekuje Željko Skomeršić, veliki zaljubljenik u pomorsku baštinu, modelar i kolekcionar koji nas je proveo kroz zbirku u Frankopanskoj ulici. Bogata zbirka gospodina Skomeršića sadrži od maketa brodova pa do raznih dokumenata. Ukoliko ste i vi zaljubljenici u pomorstvo mogli biste ovdje provoditi dane te uživati u pričama koje svaki pojedini predmet skriva a gospodin Skomeršić otkriva.

Nakon razgledavanja u Krku, zaputili smo se za Lošinj gdje se nastavlja naše putovanje. Sljedeći dan slijedi razgledavanje logera Nerezinca i muzeja “Apoksiomen” te odlazak dalje za Mošćeničku Dragu u kojoj ćemo vidjeti kako se tamo radi na promociji i zaštiti pomorske baštine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here