Velebit ili ne bit

Kažu istinski poznavatelji i ljubitelji Velebita: „Velebit ili ne bit“. Zasigurno je tako, onaj tko jednom dođe na ovu mističnu planinu, uvijek joj se vraća, jer Velebit oduševljava svojom ljepotom, mirom, biološkom raznolikošću i prirodnim bogatstvom.

Ovaj 145 km dug planinski masiv pruža se ponad Velebitskog kanala, od prijevoja Vratnik na sjeverozapadu do rijeke Zrmanje na jugoistoku, a na površini od 2770 km2 razasuto je mnoštvo planinskih vrhova i dolina, kukova i ponikava, škrapa i jama.

Iako divlji i dijelom nepristupačan, zahvaljujući viziji dr. Ivana Krajača o turističkom potencijalu ove planine, danas imamo privilegiju uživati u uređenim planinarskim stazama i istraživati sve tajne ove mistične planine. U časopisu „Hrvatski planinar“ dr. Krajač je napisao: Tko bude u budućnosti ovim lijepim i komodnim putem prolazio, jedva će si moći da predstavi trud i napore, koje su morali da podnesu prvi pioniri, koji su se kretali ovim teško prohodnim terenom bez ikakvih staza…


Premužićeva staza

Najbolji način da upoznate dijelić veličanstvene ljepote Velebita jest šetnja Premužićevom stazom. Staza je u cijeloj dužini duga 57 km i vodi od Zavižana do Baških Oštarija. Ovisno o vašoj tjelesnoj spremnosti, bez problema ćete ju prehodati u 3 dana, dok je najposjećeniji dio staze upravo od Zavižana do Alana. Staza je građena 30-ih godina, djelo je ljudskih ruku, bez suvremenih strojeva i betona, sazdana na umijeću slaganja kamena kojeg su generacijama razvijali Podgorci. Gradnju staze zajednički su financirali Hrvatsko planinarsko društvo, Kraljevska banska uprava Savske banovine i Direkcija šuma na Sušaku, a danas o njoj brine Javna ustanova NP Sjeverni Velebit. Sjeverni Velebit je ujedno najmlađi nacionalni park u Hrvatskoj, proglašen 1999. godine.

Izgradnju uzdužnog velebitskog puta osmislio je i projektirao inženjer Ante Premužić, inicijator, projektant i graditelj brojnih šumskih i planinarskih puteva po Velebitu, na otoku Rabu i Mljetu, na Plitvičkim jezerima. Bio je istinski ljubitelj prirode i istraživač, a njemu u čast staza je nazvana Premužićeva staza.

 

Velebitski botanički vrt

Hodanje Premužićevom stazom je idealno mjesto za promatranje, vlastito preispitivanje, druženje sa sobom ili dragim osobama. Svaki metar suhozida odiše pričom, ističe vrijednost i značenje ljudske ruke, dok pogled na šumsko prostranstvo vodi u nepoznata bespuća. Prepoznatljiv krški reljef obiluje kukovima, škrapama, tornjevima, ponikvama, špiljama i jamama. Ovdje su se razvile brojne biljne vrste i zajednice.  Znate li da je na području Parka zabilježeno više od 950 biljnih vrsta, dok su neke od njih i zaštićene?! U neposrednoj blizini Planinarskog doma na Zavižanu svakako vrijedi posjetiti Velebitski botanički vrt osnovan još davne 1967. godine. U njemu možete pronaći neke od rijetkih biljnih vrsta: velebitsku degeniju (Degenia velebitica), hrvatsku sibireju (Sibirea altaiensis ssp. croatica), krški runolist, velebitski klinčić i mnoge druge.

Ulaznice i smještaj

Ulaznicu za NP Sjeverni Velebit možete kupiti na glavnom ulazu Babić Siće iz pravca Oltara ili kod Planinarske kuće Alan. Osnovna ulaznica košta 45,00 kn i vrijedi 3 dana, dok cijenu s popustom ostvaruju grupe (35,00 kn) te planinari s važećom planinarskom iskaznicom, pješaci i biciklisti, studenti, osobe starije od 60 godina, djeca od 6 do 14 godina te invalidi i branitelji uz predočenje iskaznice (30,00 kn).

Osvježiti se možete u Planinarskom domu na Zavižanu gdje su dostupna pića u boci ili limenci, dok u Planinarskoj kući Alan ima u ponudi i gotovih jela, ovisno kad dođete. Na stazi nije moguće dodatno se opskrbiti pitkom vodom, stoga se savjetuje da sa sobom ponesete dovoljnu količinu vode i hrane. Planinarski domovi nude i smještaj.

Odlučite li se za pješačenje najatraktivnijom dionicom od Zavižana do Alana ili suprotno, za povratak na početnu poziciju na kojoj ste ostavili svoje vozilo trebat će vam transfer (službeni prijevoz u NP) ili se prepustite u ruke turističke agencije koja će o tome voditi brigu.

Centar za posjetitelje Krasno

Imate li na raspolaganju sat-dva više u danu, svakako vrijedi posjetiti Centar za posjetitelje Krasno koji na vrlo moderan i interaktivan sadržaj prikazuje prirodne i kulturne vrijednosti Parka: priču o meteorologiji, prilagodbi živog svijeta ekstremnim vremenskim prilikama, nekadašnjem životu ljudi na Velebitu, tajnama podzemlja. Za pregršt zabave za najmlađe na raspolaganju su razne igre, pokusi, gledanje kroz lupu. Kuća Velebita otvorena je svaki dan od 8 do 16 sati, dok cijena ulaznice za individualce košta 40,00 kn, za grupe 30,00 kn, a djecu, studente, osobe starije od 60 godina, osobe s invaliditetom i branitelje 25,00 kn.

Organizirani jednodnevni izlet Premužićevom stazom 6. rujna

Saznajte koliko iznosi najveća izmjerena brzina vjetra na Velebitu, koliko iznosi najveća visina snježnog pokrivača, koliko iznosi najniža ikad izmjerena temperatura na meteorološkoj postaji Zavižan, koliko speleoloških objekata se nalazi na području Sjevernog Velebita.. Brojne zanimljivosti saznat ćete na jednodnevnom izletu Premužićevom stazom od Zavižana do Alana. Priliku za to imate već 6. rujna:

http://www.promotiv-turizam.hr/premuziceva-zavizan-alan-6-9/


Tehnički podaci o ruti:

Dužina staze:     16 km (ukupno 57 km)

Vrijeme hoda: 5-6 sati

Ukupni uspon:  400 m

Najviša točka:   1630 m

Najniža točka:   1340 m (PK Alan)


 

Promotiv Travel Outdoor je turistička agencija specijalizirana za programe aktivnog odmora, posebice biciklističke i pješačko-planinarske programe, a na tržištu djelujemo nešto više od 3 godine. I prije  pokretanja turističke agencije, kada smo shvatili da se treba specijalizirati i usavršiti posebnu granu turizma, bavili smo se promocijom u turizmu, organizacijom evenata te turističkim i biciklističkim vođenjem grupa.  Tako se hobi i način života pretvorio u posao.

Usluge koje pružamo su raznovrsne: organizacija izleta i paket aranžmana, turističko vođenje, vođenje biciklističkih i planinarskih grupa, transfer bicikala, najam bicikala i GPS uređaja, osmišljavanje i kreiranje turističkih publikacija, organizacija i promocija sportsko-rekreativnih evenata, oglašavanje destinacija i turističkih proizvoda. Svakom klijentu pristupamo na individualan način čime nastojimo zadovoljiti njihove želje i potrebe. Želimo im ponuditi originalne turističke doživljaje temeljene na jedinstvenim resursima i atrakcijama destinacije.

Želimo staviti naglasak na destinacije koje su vrlo atraktivne, a neopravdano manje posjećene, kao što je planinsko zaleđe Kvarnera – subregija Gorski kotar i Riječki prsten.
Gost traži raznolike sadržaje u destinaciji, a spoj zelenog i plavog na tako malom području idealna je kombinacija za jedinstven doživljaj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here