Darko Brajković Đepeto Njapo

Rijeka – Sandro Šafar pobjednik je prvog ikad održanog šahovskog turnira na plaži na Biviju. Šafar, inače član riječkog Juniora, u finalu je pobijedio Svetu Čačića. Na turniru je nastupilo 16 igrača svih uzrasta, igralo se švicarskim sistemom, koji je nakon sedam kola iznjedrio dva finalista. Treće mjesto osvojio je Vlado Sarić, a četvrti je bio osmogodišnji Erik Golubović, član Šahovskog kluba Rijeka i Nogometnog kluba Opatija, koji je ujedno i velika nada riječkog i hrvatskog šaha. Erik je oduševio svojom igrom, u drugom je kolu pobijedio i kasnijeg pobjednika, ali do kraja ipak nije uspio zadržati koncentraciju.

Sandro Šafar i Čačić - finalna partija

 

                         Art kamp posvećen Marcelu Duchampu

Turnir je odigran kao središnji dio Art kampa Empeduja, koji je ove godine bio u potpunosti posvećen Marcelu Duchampu, velikom francuskom umjetniku i jednom od najvećih umjetnika 20. stoljeća, koji se ostavio umjetnosti zbog šaha. Marcel Dushamp bio je strastveni šahist, šah je bio glavna preokupacija ovog velikog umjetnika koji je ostao najviše upamćen po svojoj Fontani, pisoaru kojega je poslao na izložbu nezavisnih umjetnika 1917. godine i tako izmislio ready made umjetnost, što je iznimnu popularnost dosegla tek krajem dvadesetog stoljeća. Upravo iz tog razloga pobjednik šahovskog turnira na sedmom izdanju Empeduja Art kampa kući je otišao bogatiji za pisoar, kao posvetu jednom od najutjecajnijih umjetnika dvadesetog stoljeća. Naravno, uz novčanu nagradu od tri tisuće kuna.

Nina Kamenjarin

       Od ukazivanja na ljudska prava do propitivanja pozicije u društvu

Nije, naravno, šah bio jedino što se u petak zbivalo na Biviju, i ovogodišnji Art kamp ljubiteljima performasa donio je nekoliko sjajnih radova. Nina Kamenjarin zvela je rad The Curse (Prokletstvo), oduševila je prerušivši se u crnu kraljicu koja ne odustaje jer se ženski glasovi ponovo utišavaju i guše. Darko Brajković Đepeto Njapo izveo je novi postav performansa Almost human, govoreći kroz nemogućnost pozicije i bilo kakve strategije ili poteza, Gildo Bavčević s performansom Socio-Pat (Haš) odigrao je partiju prepariranog šaha u kojemu cilj nije bio pobjeda, nego kretnja i suživot crnih i bijelih figura. Goran Ristić udario je „Šah mat slikarstvu“, jer sve ono što je stvarao i želio pokazati na zidovima galerije želio je svesti na razinu osjećaja i čiste emocije. Nika Rukavina izvela je performans „Pat ili kako zaustaviti vrijeme“.

                 Večer suvremene poezije i glazbe

Po završetku šahovskog turnira održala se i književna večer Žarka Jovanovskog i njegovog gosta Andree Žica Paskučija, malo je reći da je to trebalo poslušati, a sve su koncertom začinili Pachamama Street Connection, riječki ulični bend okupljen 2010. godine kojega čine Vanja Kauzlarić, Jasmin Okanović, Radoslav Tičić i Petar Tepšić. Sedmi Art kamp Empduja otvorio je profesor Krešo Kovačićek, koji je i autor teksta posvećenog ovogodišnjem okupljanju umjetnika na Biviju.

Andrea Žic Paskuči i Žarko Jovanovski

             Nakon 20 godina večeras  koncert “Stone Cows”

Posljednji ovogodišnji event na Biviju zakazan je za večeras u 20 sati, kada se u beach bar Morski prasac, 20 godina nakon zadnjeg ukazanja, The Stoned Cows vraćaju mlađi nego ikad!

Ne propustite autentičnu 60’s garage rock svečanost na friškom morskom zraku. Novi turizam d.o.o. i manifestacija „Ljeto na Kantridi 2021.“ za sam kraj vas časti s besplatnim ulazom, a vi se počastite s iskustvom koje ćete dugo pamtiti. Grupa čiji počeci sežu do vibrantne riječke scene s kraja 80-ih i početka 90-ih prošlog stoljeća, 11. rujna će na Morskom prascu publici predstaviti svoju novu postavu i novo-staru pjesmaricu sastavljenu od pjesama iz gotovo svih faza autorskog rada frontmena Zlatka Gostića. Uz njega, bend čine poznati riječki glazbenici Ištvan Širola, član svih inkarnacija “Krava”, Luka Benčić i Jasmin Đečević koji su u bendu bili početkom 2000-ih te Zoran Medved koji je u svojoj bogatoj karijeri na riječkoj sceni također već bio dio grupe.

Iako bend nije nikada doživio službeno diskografsko izdanje, vjernim pratiteljima riječkih pozornica ostali su u sjećanju po iskrenoj i žestokoj svirci. To se prenosilo kroz sve postave Krava, a kako danas zvuče Gostić i ekipa možete provjeriti 11. rujna na Morskom prascu.

– Bit će i starih i novih autorskih pjesma, tu je i pjesma posvećena mom dragom prijatelju Bekimu Sejranoviću koji nas je prerano napustio. Bit će i puno obrada koje smo uvijek voljeli svirati.

Uglavnom, dođite i provjerite je li ostalo još baruta – zaključuje Gostić.

               Sljedi nastup Iz@ i Borgie i FANNA

Uz The Stoned Cows na Prascu će nastupiti riječki bendovi Iz@ & Borgie te Fanaa.

Na povratničkom koncertu riječkih legendi The Stoned Cows nastupit će i band FANAA. Bend FANAA nastaje u Rijeci 2017. godine, a prvi nastup upisuje u svibnju 2018. u Palachu na eventu „Glazba je čudo“ gdje predstavlja svojih prvih 9 pjesama prvog albuma Fonomatik, melankoličnog i psihodeličnog indie rock ugođaja. Kvalitetu i ambicioznost benda prepoznaje i 40. i 41. RiRock festival, na kojemu su nominirani za najperspektivniji mladi demo bend, najbolji demo bend 2019., najbolji album 2019. i najaktivniji bend. 2020. godine RiRock im dodjeljuje nagradu „Nove Nade“ kao najperspektivnijem bendu, a KSET ih na Čuješ?! festivalu nagrađuje sa snimanjem novog singla u studiju. FANAA iza sebe ima album FONOMATIK i EP Fanaatom Lattè koji je izašao u veljači 2020. Trenutno je u iščekivanju i treći album.

Ovaj mladi bend čini pet članova: Kristian Kirinčić – bubanj i prateći vokal, Andreas Kornjača – električna gitara, Andrian Nimac – bas gitara, Goran Glušac – klavijature, truba i saksofon te Karlo Mihelčić – vokal.

Osim grupe FANAA istu noć koa gosti će nastupiti i Riječanima i ne samo nama dobro poznati Izet Medošević i njegov garage rock band Iz@ & Borgie.

foto i video: Marin Aničić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here