OTVORENA IZLOŽBA “PUTOVANJE KROZ VOZNE REDOVE”

Hrvatski željeznički muzej kao jedini nacionalni željeznički muzej u Hrvatskoj koji čuva baštinu željezničkog prometnog sustava sudjeluje s tri izložbene cjeline koje nas svojom tematikom u Europskoj godini željeznice vode kroz muzejske zbirke i povijest željeznice približujući nam željezničku kulturnu baštinu.

U sklopu posebnog programa 5. History Film Festivala otvorena izložba

Rijeka – U utorak je u Galeriji Kortil u sklopu posebnog programa 5. History Film Festivala pod nazivom ‘Film i željeznica’ otvorena izložba “Putovanje kroz vozne redove” koja je podijeljena u tri izložbene cjeline.

                         U kupeu sa Teslom i Mimarom

Prva izložbena cjelina zbirkom voznih redova vodi nas na stvarno i zamišljeno putovanje vlakom iz Zagreba prema Beču, iz Budimpešte preko Zagreba do Rijeke; zatim od Beča do Opatije, od Budimpešte do Rijeke i dalje parobrodom na jug. Putujemo i Simplon-Orient Expressom. Na putovanju kroz vozne redove susrećemo i znamenite ličnosti hrvatske kulture i povijesti u Zbirci voznih redova Hrvatskog željezničkog muzeja – s nama su Vatroslav Lisinski, Nikola Tesla, Antun Gustav Matoš, Ante Topić Mimara i Mato Lovrak.

Druga izložbena cjelina vodi nas na putovanje prugom od Zagreba do Splita, točnije putujemo dionicom pruge Ogulin/Oštarije-Plaški-Vrhovine koja jednim svojim dijelom prati granicu Nacionalnog parka Plitvička jezera i prolazi čarobnom ljepotom prirode. Gradeći tzv. ličku prugu inženjer Nikola Turkalj otkriva Cerovečke pećine, a mi na toj istoj pruzi i željeznički kolodvor na najvećoj nadmorskoj visini. Izložbena cjelina otkriva nam povijesnu priču nastalu u vrijeme gradnje pruge u periodu Prvog svjetskog rata.

 Tri izložbe u jednom prostoru

U izložbenom prostoru također se može pogledati virtualne izložbe: : „A Journey Through Timetables“ i „Pruga Prvog svjetskog rata“ uz koju se nalaze i tri video uratka: „Sto godina nakon“, „Vlakom kroz prirodu“ i „Lokomotiva“. Kraj izložbene priče završava izložba „Vlak slobode – 25 godina poslije“ nastala u suradnji tri muzeja: Muzeja Domovinskog rata u Splitu, Muzeja grada Splita i Hrvatskog željezničkog muzeja.

Izložbena cjelina donosi atmosferu događaja kojim je nakon četiri godine, jednog mjeseca i dva dana 26. kolovoza 1995. godine ponovno uspostavljena željeznička veza između Zagreba i Splita. Izložbena cjelina govori i mnogo više od toga. Govori o slobodi za koju je Ivan Gundulić rekao da je lijepa, draga i slatka i da sva srebra, sva zlata svi ljudski životi ne mogu bit plata njenoj čistoj ljepoti.

Izložba koja se može pogledati do 18. rujna nastala je u suradnji HŽ Infrastrukture d.o.o. – Hrvatskog željezničkog muzeja, umjetničke organizacije Istra film i galerije Kortil.

                    Na festivalu ćete moći pogledati 23 filma

Za kraj dodajmo da će se 5. izdanje History Film Festivala – međunarodnog festivala povijesnog dokumentarnog filma održavat će se od 14. do 18. rujna 2021. Dvadeset i tri filma iz službenog programa prikazivat će se u riječkom Art-kinu gdje će se publika imati priliku uživo susresti i razgovarati s brojnim gostujućim autorima. O pobjednicima u devet kategorija odlučivat će međunarodni žiri kojime ove godine predsjeda cijenjeni hrvatski filmski i kazališni redatelj Vinko Brešan. Na ovogodišnjem History Film Festivalu, tri će filma imati svoju svjetsku premijeru, pet europsku, a dvanaest hrvatsku premijeru. Specifičnost ovogodišnjeg programa je to što se izabrani filmovi bave povijesnim temama i zbivanjima nakon Drugoga svjetskoga rata. Iako strahote toga rata nikako ne treba zaboraviti, moramo se okrenuti pričama o ljudima i događajima bližim našoj svakodnevici kako bismo bolje razumjeli svijet oko sebe.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here