REZULTATI 4. NATJEČAJA HAIKU KRUGOVI

Na 4. po redu natječaj „Haiku krugova“ odazvalo se ukupno 89 autora iz Hrvatske i regije: 64 iz Hrvatske,12 iz BiH, 11 iz Srbije i 2 iz Crne Gore. Tema natječaja za mjesec kolovoz je bila – klimatske promjene. Uredništvo u sastavu: Sanela Pliško haiku pjesnikinja iz Pule, Dejan Pavlinović haiku pjesnik iz Pule i Goran Gatalica haiku pjesnik i književnik iz Zagreba jednoglasno je odlučio dodijeiti tri nagrade najboljim haiku radovima kako slijedi:


Prva nagrada

Slobodan Pupovac, Zagreb

staklenički plin

kako zabraniti kravi

puštanje vjetra


Obraloženje
: Izgaranjem fosilnih goriva, krčenjem šuma i uzgojem stoke ljudi sve više utječu na klimu i temperaturu Zemlje te se tako oslobađaju staklenički plinovi, koji se pridodaju onima koji već prirodno postoje u atmosferi, čime se pojačava efekt staklenika i globalno zagrijavanje. Naravno da je ljudski faktor ovdje ključan. Međutim, u kategoriju zagađivača i uzročnika globalnog zagrijavanja smjestilo se u ovoj pjesmi i živo biće koje, gle čuda, nije čovjek. Ovaj pobjednički senryu na ironičan način rasteže pojam odgovornosti i shvaćanja zaštite okoliša te ih stavlja u sasvim drugačiji kontekst naspram već poznatog diskursa ekološkog aktivizma poput primjera Grete Thunberg. Ljepota i snaga haiku poezije upravo se odražavaju u ovom sjajnom primjeru gdje pitanje drugačije perspektive ili novog ishodišta obično dovode do novih i zanimljivih saznanja. I za kraj, da prostite, ni prdac nije više što je nekad bio.

 

Druga nagrada

Nada Jačmenica, Sveti Križ Začretje

siječanj

moje skije povezane

paučinom


Obraloženje
: Autorica Nada Jačmenica vrlo je dojmljivo kreirala paradoksalnu situacaju u kojoj je čovjek svojim djelovanjem izmjenio Vivaldijevsku sliku godišnjih doba. I tako paradoksalno čovjek zimi u siječnju više ne mora očekivati snijeg, pa ni radosti vezane uz njegovu pojavnost – “moje skije povezane / paučinom” fraza koja nudi zaborav i koja vješto dočarava apsurdnost čovjekova djelovanja u vezi klimatskih promjena. U svojoj jednostavnosti ovaj haiku vrlo snažno pomiče granice imaginacije čitatelja /recipijenta, pa djeluje i kontemplativno u tome smislu. Autorica je poentirala svježom frazom koja nosi ironičnu atmosferu u sebi, ali i vrlo efektno reflektira problematiku klimatskih promjena.

 

Treća nagrada

Boris Nazansky, Zagreb

polarno svjetlo

Inuk pred kućom bere

prve limune


Obrazloženje
: Polarna svjetlost prirodni je fenomen koji se pojavljuje na oba polarna kraja. Najvidljivija je tijekom hladnih mjeseci i pojavljuje se u raznim bojama i oblicima, nepredvidivog trajanja. Čitatelj se konstatacijom o Eskimu (koji sami sebe nazivaju Inuit, odnosno u jednini Inuk) smješta u hladnu i oštru klimu, lišenu znane nam vegetacije, na Sjeveru, gdje opstanak ovisi uglavnom o lovu. Pomisao da bi se Eskimi u svom okruženju bavili sadnjom limuna pomalo je bizarna, no pomislimo li na klimatske modele koji predviđaju nezaustavljiv rast temperature izgledni su, po čovjeka i okoliš, ireverzibilni katastrofalni scenariji. Poražavajuća je društvena podrška prema negiranju postojanja klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjem, ali valja imati na umu da takvu percepciju propagiraju ponajprije oni koji od takvog djelovanja imaju materijalnu korist.

Snažan haiku koji predviđa poraz zdravog razuma.

 

Napomena: Nagrađenim autorima će e-diplome biti poslane na njihove mail adrese, a također u ime organizatora autori će na kućne adrese primiti knjige kao dar.

Uredništvo:
Sanela Pliško, Pula
Dejan Pavlinović, Pula,
Goran Gatalica, Zagreb

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here