ODRŽAN DRUGI MEDUN FEST U LIČU

Blagodati meduna su brojne, a s obzirom na ljekovita svojstva i kulinarsku atraktivnost svakako ovaj najslađi ambasador Gorskog kotara vodi posjetitelje na revitalizirajuće i tajanstveno senzorsko putovanje te ujedno predstavlja unikatan poklon goranskog kraja i majke prirode.

2. Medun Fest u Liču

FUŽINE – Dojmljivo predstavljanje šumskog meduna, najslađeg ambasadora Gorskog kotara, održalo se na 2. Medun Festu u naselju Lič u Općini Fužine. I ove godine brojni su posjetitelji uživali u bogatom, atraktivnom festivalskom programu i nizu degustacija u organizaciji Ureda za turizam Općine Fužine.

      Kare veprića chefa Dina Galvagna

Ovogodišnje gastro iznenađenje je inovativno slano jelo, Kare veprića s goranskim medunom, koje je  osmislio chef Dino Galvango, a receptura ostaje tajna. .No, doznali smo osnove, naime, kare veprića mariniran je u smrekovim iglicama  i šumskom medunu. Pripremljen je kao roast beef, medium pečen uz izvrstan izbor priloga koji su zaokružili ovo jedinstveno slano jelo na bazi goranskog šumskog meduna. Za priloge je Galvango koristio ribanac od krumpira na maslacu, pire od peršinovog korijena, salatu od peršina, ulje smrekovih iglica, domaći jogurt te umak od meduna i muštarde. Svi koji žele degustirati ovu gastronomsku senzaciju atraktivno balansiranih okusa to mogu učiniti isključivo u hotelu Bitoraj u Fužinama. Posjetitelji su se osvježili i s prvim goranskim sladoledom od šumskog meduna koji su za prošlogodišnji Medun Fest osmislili chef Galvango i Marko Stojević, poznati hrvatski slastičar, poručuju iz Općine Fužine.

    Medun zapostavljen u kulinarskom svijetu

Prema riječima chefa Galvanga medun je s gastronomske strane dosta zahtjevna namirnica, a u ovom slanom jelu je pokušao naglasiti arome crnogorice. Rekao je kako je medun zapostavljen u kulinarskom smislu te je savjetovao pripremu slatkih jela jer u slanim jelima može izgubiti svoj jedinstven karakter. Slobodno se može zaključiti kako su kare od veprića i sladoled o meduna pa čak i prve recepture na svijetu pripremljene na bazi ovog autohtonog goranskog proizvoda što dodaje dozu mističnosti i kulinarske autentičnosti.

                 Medun sadrži dvanaest puta više minerala

                                    od nektarnog meda

Medun je daleko najzdravija vrsta hrane za revitalizaciju organizma, rekao je pčelar Branko Vidmar koja sadrži čak dvanaest puta više minerala od nektarnog meda, između ostaloga, bogat je folnom kiselinom i nutritivno je dragocjen u prehrani trudnica. Sadrži kombinaciju šećera koja je u prirodi jedinstvena. Senzorski, organoleptički ima specifičan okus, glavna mu je karakteristika što je manje sladak od nektarnih medova. Gušći je jer sadrži manje vode od nektarnih medova.

                          Bogata ponuda Gorskog kotara

-Medun festom želimo naglasiti i predstaviti jedinstvenu, nadasve bogatu ponudu destinacije Gorskog kotara. Ujedno ciljano pomažemo i našim gospodarstvenicima, a posebno malim OPG-ovima kojima želimo dati dodatni vjetar u leđa u očuvanju autohtonosti našeg kraja,  istaknuo je David Bregovac, načelnik Općine Fužine i predsjednik Turističke zajednice Gorskog kotara. Pozdravio je posjetitelje Općine Fužine i svečano otvorio 2. Medun Fest te se ujedno zahvalio svim OPG-ovima, podupirateljima manifestacije i cijelom timu koji je sudjelovao u organizaciji.

Blagodati meduna su brojne, a s obzirom na ljekovita svojstva i kulinarsku atraktivnost svakako ovaj najslađi ambasador Gorskog kotara vodi posjetitelje na revitalizirajuće i tajanstveno senzorsko putovanje te ujedno predstavlja unikatan poklon goranskog kraja i majke prirode.

                                Rad na zaštiti meduna

Medun Festu nazočio je i Dalibor Šoštarić, ravnatelj Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije koji je kazao da su na zaštiti meduna radili tri godine, a sada je projekt u finalnoj fazi dobivanja Oznake izvornosti. Ujedno će pčelarima pomoći i u procesu proizvodnje te im osigurati punjenje meduna u Staroj Sušici u Ravnoj Gori.

Posjetitelji su na Medun Festu imali mogućnost isprobati i prvu hranjivu masku za lice na bazi šumskog meduna te su mogli uživati u nizu degustacija proizvoda goranskih OPG-ova, kao što su medica, ocat na bazi šumskog meduna, kruh od meda… Ujedno su sudjelovali i na radionicama kao i u planinarskom usponu na Preradovićev vrh s kojega se pruža veličanstven pogled na fužinarski kraj i jezero Bajer.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here