DANI ŽIDOVSKE KULTURE U RIJECI

Od 5. do 10. rujna u prostorima riječke sinagoge održat će se Dani židovske kulture i baštine, čija je ovogodišnja tema Dijalog

Rina Brumini

RIJEKA – Program je najavila koordinatorica Židovske općine Rijeka Rina Brumini, istaknuvši kako će se većina programa odvijati u nedjelju, 5. rujna. Službeno otvaranje manifestacija je zakazano u 17 sati, a program se nastavlja u 17.30 sati predavanjem dr. Vjekoslava Bakašuna pod nazivom „Udio mještana Kraljevice i Kostrene u spašavanju Židova u lipnju i srpnju 1941“.

         “Dijalog” u galeriji “Mikve”

Potom će se u 18.30 sati u galeriji „Mikve“ otvoriti izložba „Dijalog“. Posjetitelji će imati priliku vidjeti različite pisane, slikane i fotografirane dokumente koji dočaravaju dijalog među kulturama, generacijama, tekstovima, religijama i unutar zajednice. Izložbom, koja daje prikaz različitih oblika suradnje, obilježava se Međunarodni dan židovske kulture i baštine, a pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i krovnih ustanova: projekta NOA – Networks Overcoming Antisemitism, Europskog udruženja za očuvanje i promociju židovske kulture i naslijeđa (AEPJ), programa Kulturne rute Vijeća Europe, Nacionalne knjižnice Izraela i Europske unije.

              Obitelj Morpurg

U 19 sati u galeriji „Balkon za žene“ Židovska općina predstavlja obnovljenu izložbu „Obitelj Morpurgo“. Članovi Židovskih zajednica u Rijeci pristigli su iz raznih dijelova Europe tijekom XIX. i XX. stoljeća. Uoči II. svjetskog rata, mnogi od njih gube državljanstvo i postaju apolitima, zatočenima u Rijeci, na milost i nemilost režima, a pomaže im Carlo Nathan Morpurgo. Članovi obitelji Morpurgo, podrijetlom iz Maribora, ostavili su neizbrisiv trag u povijesti Splita. Izložba je nastala u suradnji Muzeja grada Splita i Sinagoge Maribor – Center judovske kulturne dediščine iz Slovenije, a riječkom postavu pridružuje se i Muzej židovske zajednice Trsta „Carlo e Vera Wagner“ koji je zajedno sa Židovskom općinom Rijeka za potrebe izložbe napravio istraživanje o Carlu Nathanu Morpurgu.

                Live painting u suradnji s tršćanskim muzejom

U 19.30 sati u dvorištu sinagoge će biti uprizoren live painting pod nazivom „Ti porto al sicuro/Vodim te na sigurno“, a u suradnji s suradnji s tršćanskim muzejom. Radi se o multimedijalnom storytellingu koji uključuje digitalno slikanje. Priču o židovskoj migraciji kroz tršćansku luku između 19. i 20.st. ispričat će prizori Cosima Miorellija, tekstovi u interpretaciji Roberte Colacino i Maurizija Zacchgina, uz note glazbenika Davida Casalija i Manuela Fighelija. Storytelling se izvodi na talijanskom uz titlovani prijevod na hrvatskom jeziku.

Kako bi mogli prisustvovati manifestaciji koja se odvija u zatvorenom, posjetitelji moraju predočiti neki oblik COVID potvrde (negativan PCR/BAT test, dokaz o preboljenju, dokaz o cijepljenju) te nositi masku. Dolazak je potrebno najaviti na zidovskaopcina@gmail.com ili tel. 091 570 7613.

Izložbe se mogu posjetiti do petka 10. rujna od 15 do 19 sati ili uz najavu na zidovskaopcina@gmail.com ili mob 091 570 76 13.

Manifestacija se održava uz pokroviteljstvo Grada Rijeke.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here