6. Svetsko prvenstvo u gađanju iz pukalnica u Opatiji Pul Barića

 

Opatija – Na terasi poznatog opatijskog kafića Barić jučer je održano 6. svetsko prvenstvo va pukalnicah koje je okupilo veliki broj natjecatelja iz Opatije i okolnih mjesta. Prvenstvo je održano po korona pravilia u kategorijama juniori do 14 godina, ženske pukalničarke i muški, a titulu apsolutnog pobjednika osvojio je Mirko Šuša iz Opatije koji je u superfinalu pobijedio pobjednicu u ženskoj kategoriji Ester Starčić, koja je bila bolja od Damjane Darišić i Vide Brozović.

Mirko Šuša - pobjednik u 6. svjetskom prvenstvu u gađanju iz pukalnice
Mirko Šuša – pobjednik u 6. Svjetskom prvenstvu u gađanju iz pukalnice

Drugo mjesto u seniorskoj konkurenciji osvojio je lanjski prvak Jadranko Sabotinčić , a treće Željko Darišić. Prvo mjesto u kategoriji juniora kao i lani odnio je Nikola Smojver, drugo je ponovo osvojio Erik Olas, a treće Loredana Gudac.

Organizatori i idejni začetnici ove manifestacije Dragan Hlanuda i Jerko Gudac umjetničkih imena Bazak i Javorika, tj. Barić i Jerko (B&J) istaknuli su zadovoljstvo što se uopće manifestacija održala u ovim pandemijskim vremenima te se zahvalili sponzorima koji su osigurali nagrade.

 

6. Svetsko prvenstvo u gađanju iz pukalnica u Opatiji Pul Barića

Za one koji neznaju Jerko Gudac ponovo je objasnio kako se izrađuje ovo „oružje“.

– Pukalnica se radi od bazge, a municija je lumber. Najprije treba u šumi pronaći bazgu. Nekada je skoro svaka kuća u Opatiji imala poneko stablo bazge, no danas ju možemo pronaći u šumi. Bazga ima mekanu srčiku i zato je pogodna za izradu pukalnica. Odreže se komad drveta od otprilike 25 centimetara, srčika se uz pomoć drvene ili željezne šipke izdubi i tako nastane »škuja« veličine ploda lumbera. Lumber je plod lovora koji raste samo na ženskom stablu lovora. „Manig“ je dio s kojim se puca i radi se od jasena debljine »škuje«. Manigu se mogu napraviti i „brki“ kako bi se mogao što bolje ispucati lumber, kazao je Gudac. Istaknuo je kako planiraju održati radionice za djecu na kojima će mališane naučiti kako pronaći drvo za pukalnicu, izraditi pukalnicu te pucati.

– Odaziv je i ove godine odličan, a natjecanje smo realizirali tijekom cijelog poslijepodneva. Nama starijima je to povratak u djetinjstvo, a mlade nastojimo što više zainteresirati i uključiti, kazao je Hlanuda te se ujedno i zahvalio sucima Dariu Glušiću, Borisu Uršiću, Jerku Gudcu i Goranu Brozoviću na korektnom suđenju.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here