Visočica je jedan od najboljih vidikovaca Velebita i spada među njegove najznačajnije vrhove. S kontinentalne strane Gospić se čini kao na dlanu, dok se prema moru otvara odličan pogled na otoke podno velebitskih obronaka. Odlično se vide vrhovi Srednjeg i Južnog Velebita.

Pod Visočicu kroz Gospić i Rizvanušu

S ličke strane do Staza koje vode prema vrhu dolazi se cestom koja od Gospića prema Karlobagu i skreće na lokalnu cestu koja prolazi kroz selo Rizvanuša. Ovdje se nalazi kamp i adrenalinski park. No to je tema neke druge priče.
Nakon zadnje kuće u selu počinje makadamska cesta. Ako nakon prvih nekoliko rupa pomislite da će cesta kasnije na usponu biti bolja – neće. Ako želite autom do kraja ceste to će potrajati još sljedećih dvadesetak minuta (oko 16 kilometara) i bolje da je vozilo malo povišeno jer je na nekim mjestima cesta u lošem stanju.

 

Dužina staze po izboru

Staza kroz šumu prema grebenu Visočice

Sa te ceste počinju i planinarske staze od kojih je prva koja počinje kod stare trafostanice od vrha udaljena tri i pol sata hoda. Ako ste raspoloženi za manje hodanja, najkraća varijanta uspona je na sat i dvadeset-trideset minuta hoda od vrha.
U dijelu brda koji se nalazi ispod početaka planinarskih staza postoji opasnost od mina i to je dobro označeno. Slična je situacija s mnogobrojnim usponima na velebitske vrhove s ličke strane.

Planinarska kuća Visočica

Krenete li s nekog od nižih polazišta, planinarska staza na više mjesta izlazi na cestu. U slučaju da ste odabrali kraj ceste za početak vašeg planinarskog izleta, do planinarske kuće Visočica imate oko 40 minuta hoda. Put vas cijelo vrijeme vodi kroz šumu koja za ljetnih dana olakšava uspon. Izlaskom na greben Visočice dolazite na rub šume gdje se nalazi planinarska kuća smještena nedaleko ostataka starog Gojtanovog doma koji je srušen 1991. godine.
Planinarska kuća opremljena je s nekoliko kreveta, peći i klupama, a otvara se po dogovoru s PD „Željezničar“ iz Gospića.

Planinarska kuća Visočica

Uspon s pogledom

Uspon prema vrhu dalje vodi preko livade i izložen je vjetru i suncu i svemu što pada s neba. To je ujedno i najbolji dio uspona. Za nešto više od pola sata hoda uživat ćete u pogledu malo na ličku malo na morsku stranu. Put vodi većim dijelom južnom padinom, a na nekim mjestima izlazi i na sam greben. U tim trenucima Gospić i cijela dolina su vam doslovce pod nogama. Sjeverna lička padina izuzetno je strma i ulijeva strahopoštovanje.

Južnom padinom prema vrhu

Visočica – najbolji vidikovac

Visočica – 1619 metara

Vrh Visočica (1619 metara) označen je prevrnutim betonskim geodetskim stupom. Tu se nalazi jedan žig, a pedesetak metara prije vrha na visini od 1615 metara nalazi se metalno spremište s upisnom knjigom i još jedan žig uzidan u stijenu. S Visočice se pruža vjerojatno najbolji pogled na Gospić i na vrhove Srednjeg i Južnog Velebita.

Ovo je jedan od vrhova za koji se mnogi planinari odlučuju baš zbog mogućnosti doziranja potrošnje vremena. Iako je prema planinarskim uputama ovaj vrh označen kao srednje težak, kao i npr. Anića kuk, ipak nema zahtjevnih dionica kao što je to slučaj s navedenim Anića kukom. U zimskim uvjetima to se zbog snijega, leda i vjetra lako može prometnuti u nešto mnogo zahtjevnije.

PROČITAJTE JOŠ: ANIĆA KUK – NAJVEĆA STIJENA VELEBITA

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here