HOĆE LI NA RJEČINI BITI IZGRAĐENA BRANA VISOKA 62 METRA?

Članovi Građanske inicijative "Spasimo Ričinu" upoznali su nas sa planovima za izgradnju visoke brane nedaleko sela Kukuljani. Kakve su moguće dalekosežne posljedice? Jesu li stručne studije o utjecaju na okoliš zaista točne?

Članovi GI Spas za Ričinu na lokaciji Črni vir

Ponovo se nalazimo na Rječini, nedaleko sela Kukuljani, točnije na lokaciji Zala gdje se planira izgraditi brana visoka čak 62 metra. Ideja je stara više od 100 godina, no njena realizacija u konačnici bi značila potapanje cijelog gornjeg toka Rječine iznad sela Kukuljani te potapanje samog izvora. U prošlosti za provođenje te ideje u stvarnost nije bilo dovoljno novaca, no uz povlačenje novaca iz europskih fondova to bi moglo postati lako ostvarivo.

Članovi Građanske inicijative “Spasimo Ričinu” odveli su nas na lokalitet kako bi nas bolje upoznali s problemima koje bi mogla prouzrokovati izgradnja brane. Priroda je inače daleko od oka pa tako i od  srca na meti “investicija” pa tako i Rječina. Ovi zaljubljenici u Rječinu uz koju su odrasli a uz nju i žive žele privući pozornost te osvijestiti javnost o problemima koji muče ovu rijeku u nestajanju. Kako smo mogli vidjeti u prethodnim prilozima, na primjerima Črni vir i Bele stene,  Rječina je već dovoljno devastirana, a postojeća projektna dokumentacija govori da su apetiti još i veći. Članovi GI Spasimo Ričinu nisu samo kritičari već nude i alternativu. U čemu je riječ – pogledajte u prilogu.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here