RJEČINA – ZATRPAN JE I ČRNI VIR

Črni vir na Rječini nalazi se nedaleko sela Kukuljani. U prošloj epizodi su nam članovi Građanske inicijative “Spasimo Ričinu” pokazali kako su nestale Bele stene , nakon razgovora s izvedbenom umjetnicom Ivom Korbar koja nam je ispričala o svojoj povezanosti s Rječinom, razgovorom s karstologom Ivom Lučićem i članicom GI Spasimo Ričinu, Zoricom Zoretić ovaj put nas članovi GI Spasimo Ričinu vode na Črni vir koji je zatrpan sa svrhom da se rijeci ubrza tok. Nakon zahvata ovo područje ostalo je bez vode. Stabla uz korito također su porušena pa je posljedično narasla i temperatura vode što je ugrozilo podvodni svijet koji je osuđen na pličinu i samim time ugiba.
Korito je zatrpano bijelim kamenom tako da se autohtoni lopar gotovo i ne vidi. Nanošenjem kamena i vegetacija u rijeci se promijenila pojavom neke druge alge.
Na što smo naišli i što su nam ispričali Renato Juretić, Zorica Zoretić, Alen Zoretić i Mario Krelja, pravi čuvari Rječine, pogledajte u video prilogu koji smo vam pripremili.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here